Fler konkurser och oseriösa företag

Svenska Dagbladet finns en artikel om att det har procentuellt blivit fler företagskonkurser år 2018 jämfört med året innan vilket är en negativ trend och att konkurser ökar bland företag som kan misstänkas för bedräglig verksamhet. Ekonomen Richard Damberg från kreditupplysningsföretaget UC säger: ”Det är en kraftig indikation på att det fuskas mer med bolag, säger Richard Damberg, ekonom på kreditupplysningsföretaget, UC.”

Möjligheterna att myndigheter upptäcker eventuell brottslighet i en konkurs kan vara begränsade och av den anledning kan en konkurs vara ett sätt att försöka dölja den ekonomiska brottslighet.

Ekonomen på UC Richard Damberg menar även att : ”Oseriösa företag förekommer i alla branscher. Faktorer som har påverkat utvecklingen är den avskaffade revisorsplikten och hård belastning hos utredande instanser som Skatteverket, Ekobrottsmyndigheten och polisen, som helt enkelt inte hinner med.”

Jag har skrivit i tidigare blogginlägg hur privata anordnare inom träningsutbildning och massörutbildning agerar tvivelaktigt. Det innebär att om ska anmäla sig till en utbildning med kursavgifter på 10 000 – tals kronor så kan det bli en dyr historia om företaget bakom skolan är oseriös. Risken finns i fler branscher men utbildningsbranschen är lite speciell i och med att man betalar i förväg för kursen eller utbildningen och det inte handlar om några hundra kronor som när man kanske köper en produkt på från en butik på nätet. I det senare fallet kan man många gånger även få betala i efterhand när väl produkten har levererats.

Såväl utbildningar till personlig tränare och massageterapeut bör innehålla moment i fysiologi. Här en tentamen från när jag undervisade blivande massageterapeuter.

Fortfarande vill jag således uppmärksamma att du som funderar på att söka till en privat skola som utbildar massörer, massageterapeuter eller personliga tränare lägger ner lite tid på bakgrundskontrollen av företaget som driver skolan.

Malmö den 4 januari 2018

David Aston
Leg. Sjukgymnast

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *