Mobilergonomi

När man tidigare talade om ergonomi vid datorarbete så var det  endast vid en stationär dator som man utgick ifrån. Idag när det inte bara  finns bärbara datorer utan även smartphones och surfplattor så är det fler områden som kan skapa besvär. Redan nu säljs det mer bärbara och mobila enheter än traditionella stationära datorer. Däremot finns det en fördel så att den moderna mobila tekniken ger även variation från de klassiska stationära datorn. Egentligen så är för tidigt att dra några slutsatser om risker på längre sikt om risker. Jag har däremot valt att diskutera lite av det man kan kalla för mobilergonomi.

Mobiltelefonergonomi
Mobiltelefon är idag mer en dator än en telefon vilket innebär ett större användningsområde.

 

Överlag ska man vara insiktsfull att mobiltelefoner inte är tänkt att du ska arbeta med eller använda i längre perioder. Mobiltelefoner blir också större och gränsen mellan en mindre surfplatta och större smartphone suddas ut. Dessa mega smartphones kallas för phablet. Likaså är inte surfplattor tänkt att ersätta arbetet med traditionell dator med tangentbord. OLED-skärmar och liknande med möjlighet till vikbara displayer som började dyka upp 2019 ger intressanta ergonomiska fördelar där en smartphone med en hopfällbar display som vid behov kan bli en större surfplatta eller laptop. Gränsen mellan laptop och surfplatta  kommer således att minska. Hybriddatorer som kan användas som både surfplatta och laptop har börjat öka i försäljning men frågan är om inte detta blir det normala framöver. Värt att tänka på att dagens smartphone rent prestandamässigt gör saker som en dator gjorde för lite mer än fem år sedan! Men även om tekniken går snabbt fram hänger inte ergonomiska aspekter med.

Risken med användning av surfplattor och mobiltelefoner blir oftast att man hamnar med huvudet i ett framåtböjd position vilket om det pågår en längre tid leder till statiska belastning av nackens muskler. Den statiska belastningen hanterar musklerna mindre bra med följd som trötthet, spänningar och smärta. Idag har man lite skämtsamt även börjat kalla nackbesvär som antagligen uppstått på grund användning av surfplatta får paddnacke med hänsyn till den första surfplattan, Ipad.

ergonomi vid tablet
God ergonomi med surfplatta kan vara svår att uppnå.

 

Ett annat problem är användning av tummarna som sker för en del vid sms-meddelanden och detta har man också lite skämtsamt börjat kalla för SMS-tumme.

Sms-tumme är ett annat relativt nytt överbelastningsfenomen.
Sms-tumme är ett annat relativt nytt överbelastningsfenomen.

 

Läs gärna mer om vad egentligen musarm är för något. Med mobiltelefon är det mer begränsningar till variation medan en surfplatta ger en del öppningar för variation. Användning av en surfplatta så kan belastningen reduceras på nacke och skuldror om du tänker på följande:

– om du ska använda surfplattan till att titta på film försök att placera plattan i en ställning på ett bord en liten bit bort ifrån dig så blickriktningen ingen blir för framåtböjd med huvudet.

– om du ska skriva mycket överväg att koppla till ett separat tangentbord och placera surfplattan i en ställning så att den kommer upp.  Sitt vid ett arbetsbord där du kan placera surfplattan och tangentbordet.

– minimera tiden med att använda surfplatta placerad på låren eller borden vilket leder till en överdriven framåtböjning av huvudet. Samma dilemma gäller delvis vid användning av laptop/bärbar dator där skärmen blir för lågt placerad.

– nyttja fördelen som finns med en surfplatta;  nämligen att vara flexibel och använd surfplattan när du står eller går eller ligger ner.

– överväg att förstora texten på skärmen när du använder din smartphone eller surfplatta för minska behovet att komma med huvudet för nära surfplattan eller mobiltelefonen. På surfplattor och telefoner går denna justering snabbt att göra. Med detta råd gäller också naturligtvis vid arbete med vanlig bildskärm.

Om du behöver skriva längre stunder är det att föredra användning av ett vanligt tangentbord och större bildskärm så använd en stationära datorn. Använder du en bärbar dator bör kanske överväga att ha en större bildskärm kopplat till alternativt använda en ställning för få upp den bära datorn men då behövs det ett separat tangentbord och pekdon.

En ställning för surfplatta eller laptop som kan justeras i olika höjder och vinklar ger mindre belastning och bättre position av huvudet.

Tänk även på om du placerar en laptop eller surfplatta i låret så kan det bli relativt varmt och vid längre tids användning kan det ge negativ påverkan blodkärl. Överväg att inskaffa ett laptop-underlag som idag finns med eller utan kylare (för datorns skull). Laptop-underlag kan köpas i de flesta elektronik- och datorbutiker.

Referens om ergonomi vid mobila enheter

1. Young JG, Trudeau M, Odell D, Marinelli K, Dennerlein JT. Touch-screen tablet user configuration and case-supported tilt affect head and neck flexion angles. Work 2012; 41: 81–91.

Malmö den 20 november 2019

David Aston
Leg. Sjukgymnast & Ergonom