Diagnosfrågor

Här tar jag upp frågor som primärt berör ortopediska och idrottsmedicinska tillstånd och diagnoser som jag fått via mejl från personer som hittat till min webbplats. Fler och fler patienter kommer med diverse frågor som berör symtom och diagnos men som geografiskt bor utanför Skånes gränser och därför sällan har möjlighet att kunna komma till mig. Jag har tidigare oftast svarat på dessa mejl även om det inte genererat till patientbesök. Naturligtvis har ingen patient utpekats och frågorna skrivs därför om en del.

Sedan 2012 erbjuder jag en  tjänst angående vägledning och rådgivning via e-post. Följ länken hälsovägledning som du även kommer åt på första sidan.

Ergonom och legitimerad sjukgymnast David Aston Under länken myter och fakta har jag försökt avliva olika felaktiga påståenden som finns inom behandling, träning och humanbiologi.

Glöm inte heller att besöka symtom vid olika besvär där ett flertal tillstånd berörs mer ingående.

Jag har även gjort ett medicinskt lexikon där du finner vanliga och mindre vanlig termer inom vård, hälsa och medicin.

Hejsan David!

Vad brukar fysioterapeuter göra åt avsaknad lordos/kurva i nacken?

Är det kanske bättre att söka vård utomlands  då operation inte är aktuellt och hitta någon specialist? Finns det någon specialist i Sverige?

Jag fick diskbråck för ett och halvt år sedan och har sedan dess en nervpåverkan ut i bröstmuskler

Tack för svar

Mvh

Robert

Hej!

Avsaknad av lordos (mindre svank) är ett fynd i röntgen och antagligen vet man inte om det alltid har funnits där. Det är inte säkert att detta ska eller kan behandlas samtidigt som man kan tänka sig om en nervpåverkan blir mindre kommer lordosen ändras (om den är av tillfällig karaktär).

Det är mer avståndet mellan de nedersta halskotorna och diskbråck (som inte syns på en vanlig röntgen) med den nervpåverkan som du har som vårdgivare måste förhålla sig till. Ett diskbråck är en strukturell skada och det är inte alltid så lätt att hitta en bra behandling. Samtidigt ska man som patient inte ge upp men att börja söka vård utomlands är kanske inte en bättre lösning och synnerhet blir det svårt med eftervård om du exempelvis opereras utomlands. Det är inte så att någon inom vården varken i Sverige eller utomlands har någon magisk behandling som kan laga diskbråcket och den nervpåverkan som du har (om det inte är kirurgi som utförs). Däremot kan behandling från fysioterapeuter ha olika syften som minska symtom och påverka funktion där du har nedsatt styrka.

Vänliga hälsningar

David Aston
Leg. sjukgymnast

Hej David!

Jag går hos en kiropraktiker just nu för behandling av ryggskott. Han utför den specifika ledbehandlingen, manipulationen av ländryggen.

De två första gångerna bad han mig lägga mig på vänster sida, nu senast på höger sida. Jag sa då att jag legat på vänster sida de andra gångerna, varpå han funderade ett tag och bad mig lägga mig på vänster sida. I efterhand har jag blivit så osäker på om han verkligen vet vad han sysslar med.

Spelar det ingen roll på vilken kroppssida jag ligger på under behandlingen.

Smärtan finns på höger sida, strålar ner en bit i skinkan. Jag fick smärtorna för lite mer än en vecka sedan. Det har blivit bättre men jag känner fortfarande av smärtorna.

Rolf

Hejsan Rolf!

Du kan under länken behandling och manipulation läsa mer om just den sidliggande manipulationsvarianten.

Utvärdera hellre effekten av behandlingen. Känner du förbättringar så är det säkerligen ändå rätt. Be gärna kiropraktor visa på ryggraden exakt vilka kotor som behandlas och hur. Tänk dock på att manuell behandling oberoende vem som utför ska ses som en kortsiktig lösning och vid de flesta ryggskott är prognosen god även utan behandling. Detta talar emot att få behandling exempelvis 3 gånger inom loppet av en vecka eller så. Mer av en sak är inte alltid bättre och i synnerhet då många akuta tillstånd faktiskt går över med tiden. Långsiktigt handlar det mer om egenvård med tips om egna rörelser, träning och ergonomi.

Vänliga hälsningar

David Aston

Leg. sjukgymnast

Hej!

Jag har en fråga angående vad du skriver om triggerpunkter. Du skriver att det gamla sättet där ont ska fördrivas med ont inte är att föredra idag. Jag har problem med min rygg och har testat akupunktör, sjukgymnast och går just nu på behandling hos en kiropraktor. Akupunktören som behandlade mig lärde mig att leta efter ömma punkter på min rygg och att sedan lägga mig på en stenhård boll tills att spänningarna släpper. Men detta låter gammeldags metod enligt din beskrivning. Har du några tips på hur jag kan göra istället? Hur kan jag behandla triggerpunkter utan detta hårda tryck?

Med vänlig hälsning,

Jonna

Hej Jonna!

Hårt tryck mot triggerpunkter kan också fungera men tenderar även i en hel del fall att förvärra problemen och kan man välja metoder som är mer behagliga för en patient borde det vara att föredra. Den muskel eller de muskler som har triggerpunkter kan annars behandlas med töjningstekniker och även olika så kallade neuromuskulära tekniker där man reflexmässigt uppnår en avspänning av muskeln med triggerpunkter. Ta en diskussion med kiropraktorn eller sjukgymnasten om att lära dig töjningstekniker för musklerna som du har aktiva triggerpunkter i. Töjningsteknikerna kan även ske med inslag av neuromuskulära metoder där kontraktion, avslappning och töjning integreras. Dessa behandlingsmetoder har en mängd olika egennamn varav några anges här på min webbplats.

Lycka till!

David Aston

Leg. sjukgymnast

Hejsan!

Jag har läst din mycket bra hemsida men är fortfarande förvirrad beträffande hur jag ska göra med mina besvär.

Jag har varit med om en fallolycka för cirka 2 veckor. Ingen hjärnskakning eller kotskada enligt CT-(datortomografi).

Nu har jag kramp och smärta i nacken och uppåt mot huvudet, dygnet runt. Ingen nackställning är heller mer avslappnande. Tar Panodil och Ipren på rekommendation av allmänläkare men känner mig ingen förändring. Det blir snarare jobbigare och jobbigare med tiden.

Vissa säger att en kiropraktor kan lösa det medan andra säger att det läker ut med tiden utan behandling och någon säger till och med att jag måste få behandling genast innan det blir kroniskt.

Vad är din rekommendation? Har du erfarenhet av ett fall som detta?

Vänliga hälsningar

Lena

Hej!

Det är relativt vanligt med det du beskriver. Men majoriteten med den typ av olycka som du har varit med om blir återställd med tiden. En mindre del kan få kroniska besvär men det är många (komplicerade) faktorer som påverkar om något blir kroniskt.

CT visar om någon större skada har skett men efter en akut olycka uppstår det oftast stelhet och spänningar vilket leder till smärtor. Men stelhet och spänningar visas inte på CT. Kutym är att dämpa smärtor och inflammation med läkemedel och försöka vara så aktiv som möjlig vilket det även finns stöd för vetenskapligt. Alternativ som finns för dig är
– Diskutera med din läkare igen om att symtomen inte har minska
– Uppsöka en sjukgymnast, kiropraktor eller naprapat för undersökning, behandling och rådgivning (vem man går till är mer ett personligt tycke och jag har på min webbplats försökt avliva lite av de myter som allmänheten många gånger har men även som framförs av enskilda terapeuter i marknadsföringssyfte).

Med bästa hälsningar

David Aston
Leg. sjukgymnast

Hej

Såg din sida om bäckensmärtor och förstod direkt att det är den typen av symptom som jag haft senaste året. Varit hos ortoped, naprapat och kiropraktorer utan att någon kunnat göra någonting. Har du ett tips på vem jag kan vända mig till i Stockholm som kan hjälpa mig med detta? Ingen tidigare har kunnat göra något åt det och det blir bara värre. Går det ens att fixa så jag blir normal igen om jag har de problemet som du skrivit om?

Tack på förhand

Roger

Hej Roger!

Svårt att säga om det går att fixa då bäckenproblematik inte är en enskild diagnos med endast en standardbehandling. Ibland behöver man söka någon annan vårdgivare som kanske har ett annat synsätt (även om yrkestiteln är densamma). Om du inte har provat sjukgymnast så kan det vara en idé att gå den vägen och prova någon med OMT-specialisering som innefattar både manuell terapi men även träning. Andra behandlingsmetoder utöver manuell terapi (som kiropraktorer, naprapater och många sjukgymnaster arbetar med) kan också vara värda att prova.

Jag har själv haft ett par patienter som varit runt hos diverse manuella terapeuter (inklusive mig själv) utan någon större framgång men när de har provat olika kroppskännedomsövningar har det hjälpt som mest. Det kan ha handlat om bland annat Feldenkrais eller Qi Gong. Tyvärr är det väldigt varierande hur man som patient svarar på olika behandlingsåtgärder. Manuell terapi är bra vid många fall men definitivt inte den enda lösningen som finns.

Någon läkare bör ändå kontaktas för eventuell vidare medicinsk utredning. Svårt att också ge en bra behandling om inte en rätt diagnos ställs även om det många gånger inom vården handlar om symtomatisk behandling pga svårigheten med att just diagnosticera korrekt.

Hoppas det är lite svar på din fråga.

Hälsningar

David Aston
Leg. sjukgymnast

Hej!

För några månader sedan opererades jag för diskbråck i ländryggen (L4-L5) . Än idag kan jag inte sitta mer än några få minuter och har även väldigt svårt för att ligga ned. Det enda som mildrar mina smärtor är när jag går. Jag har konstant brännande känsla från svanskotan och upp mot nacken samt väldigt svår huvudvärk. Min läkare säger att det beror på muskelspänningar, men kan det verkligen stämma att smärtan fortfarande inte avtagit eller mildrats sedan? Hur länge brukar dessa smärtor hålla i sig och när ska han kunna återgå till ett normalt liv där jag kan sova ut och sitta som vanligt. Det är framförallt på nätterna som smärtan blir ohanterlig.

Tacksam för ett svar

Lars

Hej Lars!

Jag rekommenderar att du tar upp diskussionen med kirurgen som operarat dig om just symtomen mellan svanskota och ländrygg. Det är alltid svårt att avgöra exakt hur olika patienter svarar på en viss behandling men ansvarig ortopedkirurg bör kunna ge svar på om symtomen i detta skedde är normala eller inte. Efterförloppet vid en del operationer är tyvärr ganska lång och mödosam. Faktorer som bland annat generell hälsostatus, vilken exakt form av diskbråck det har handlat om och typ operativt ingrepp påverkar återgången. Symtomen i övre del av rygg, nacke och huvudvärk kan mycket väl vara sekundära muskulära spänningar. Normalt sätt ska däremot inte muskelspänningar i övre rygg och nacke göra mer ont i sittande eller liggande.

Hoppas att detta vara lite svar på dina frågor.

Bästa hälsningar

David Aston
Leg. sjukgymnast

Hej David Aston,

Jag har funnit din hemsida på Internet när jag letade på kotförskjutning. Efter slätröntgen fick jag veta att jag enligt har ”ryggkota som glider framåt 1,5 cm och en defekt kotbåge”. Jag undrar vad det betyder i parktiken, eftersom jag inte fått information om det.

En magnetröntgen ska göras men det kan visst dröja. Vårdcentralen säger att magnetröntgen visar hur trångt det är och om kotorna trycker på nerver i ryggmärgen.

Vet du vad man gör åt detta problem?

Med vänliga hälsningar

Stina

Hej Stina!

Kotförskjutningen som du skriver kallas för spondylisthes och det innebär att en kota har glidit fram i förhållande till ovanliggande kota med risk för att nerver kan komprimeras. Långt ifrån alla med tillståndet får problem och symtomen kan variera för de som har besvär av sin kotförskjutning. Orsaken till förskjutningen kan vara bland annat medfödda förändringar, olycka eller upprepade mindre trauma. Elitgymnaster är exempelvis en grupp som är i ökad risk att få problemet.

Behandling av tillståndet består av smärtlindring i olika former som läkemedel, akupunktur, TENS mm. Andra nödvändiga åtgärder är sjukgymnastiska träningsövningar för stabilitet och kontroll. Råd om arbetsställning kan också vara på sin plats. Om besvären inte lindras på längre sikt och dina symtom har en stor påverkan på din vardag ska läkare remitera till ortopedspecialist för vidare utredning. Ta gärna upp diskussion med vårdcentralen om vad du ska göra fram tills magnetkameraundersökningen som ju inte är en behandlande åtgärd.

Hoppas det är lite svar på dina funderingar

David Aston
Leg. sjukgymnast

Hejsan!

Jag styrketränar på gym några gånger i veckan under ett års tid.
När jag exempelvis kör hantelcurl har jag märkt att jag får ont i handlederna men i pressövningar som bänkpress känner jag inget.

När jag utför övningar där jag belastar handlederna på det sättet känner jag inte så mycket när jag håller på utan det är när jag slappnar av direkt efter det uppstår huggsmärta. Det är som en brännande känsla, eller som att någon hugger en med en kniv i handleden upp mot sidan av underarmen. Pratade med en personlig tränare på gymmet och han sa att jag skulle fortsätta som vanligt. Men vad tror du?

Markus

Hej Markus!

Smärtor som kommer plötsligt ska man se som kroppens varningssignal. Jag tycker att du bör bli undersökt av en sjukgymnast, naprapat eller kiropraktor för att se om man kan lokalisera vilken struktur som ger de symtom som du beskriver. Symtomen du beskriver kan komma från såväl leder som muskler (det låter dock mer som om det kommer från det sistnämnda). Vill inte skrämma dig men risken med att bagatellisera smärtor är det kan bli ett mer långvarigt problem. Kan man istället tidigt konstatera orsaken till dina besvär så kan rätt behandling eller rådgivning ske som gör att du kan få en snabbare förbättring

Bästa hälsningar,

David Aston
Leg. sjukgymnast

David,

Jag är 46 år och för övrigt frisk men i anslutning till att gjorde ett lyft klickade det till i ryggen. Detta skedde för 5 månader sedan och idag kan jag inte arbeta på grund av mina besvär. Inga fynd kunde hittas med magnetkamera. Diverse läkare och sjukgymnaster har jag träffat men inget har hjälpt.

När jag går eller står är min överkropp böjd och roterad till höger. Vissa tror att det är spasticitet i i höftböjarmuskeln, iliopsoas, men stretching gjorde det värre. Jag har konstant smärta i vänstra sidan av bäckenet, sacroiliaca området. Har du några åsikter om mina besvär?

Jag är bosatt i USA men jag är vid den punkt där jag är villig att resa överallt i världen för att få mitt liv tillbaka.

Sara

Hej Sara!

Min specialisering är inom området manuell terapi och jag är övertygad om att det finns många terapeuter med samma metod där du bor. Dilemmat med sjukgymnastik är att det är ett stort fält med många olika områden (och detta är sant även i många andra vårdyrken). Jag kan dock inte diagnostisera dig med bara din historia. Men den beskrivning du har gett låter som en utbuktning skiva eller sacroiliaca-(SI-leden) dysfunktion som inte alltid ger några tecken på magnetkamera. Vanligtvis muskelkramp är bara en reflex och en sekundär dysfunktion som kan förklara de biverkningar du har fått. Om du inte redan har varit till någon av följande sjukvårdspersonal skulle jag rekommendera dig att du i USA blir undersökt av en:
– Doctor of Osteopathy specializing in osteopathic manipulative medicine
– Physiotherapist specializing in orthopedic manual medicine
– Doctor of Chiropractic

Vänliga hälsningar,

David Aston
Leg. sjukgymnast

Hej David,

Jag har läst er intressanta och översiktliga hemsida där jag såg på nätet att neuromuskulär sjukgymnastik är en ny metod som kan vara av värde vid Bells pares. Tyvärr bor jag Uppsala och inte i Malmö så att jag kan besöka er klinik direkt!

Vore mycket tacksam för råd om sjukgymnast med specialutbildning för neuromuskulär träning i Stockholm eller på pendelavstånd. Alternativt råd om vart jag ska vända mig för att få namn på en specialutbildad sjukgymnast. Husläkare, ÖNH-specialister samt Sjukgymnastförbundet kände ej till sjukgymnastik för neuromuskulär träning eller lämplig sjukgymnast att få remiss till.

Jag hoppas mitt önskemål inte innebär för mycket besvär.

Margit

Hejsan!

Då Bells pares eller facialispares som det även heter räknas till en neurologisk åkomma bör du söka dig till en sjukgymnast med neurologi som inriktning eller specialitet. De flesta sjukgymnaster inom öppenvården arbetar brett eller mer ortopediskt så det kan vara lite svårare att hitta just en sjukgymnast med neurologisk rehabilitering. Tänk dock på att namn på behandlingsmetoder som neuromuskulär sjukgymnastik kan ha olika innebörd och kan han andra namn inom varierande kretsar inom rehabilitering och medicin. Det är således bättre att söka en sjukgymnast som kan behandla ett visst tillstånd.

Lycka till!

David Aston
Leg. sjukgymnast

Hej David Aston,

Vi hittade din information på Internet och vi mejlar dig eftersom vi har en del brådskande frågor till er. Någonstans i oktober förra året smärta började i armar och ben för min man, så allvarliga att han ofta inte kunde gå ordentligt, kunde inte röra sig fritt i sin säng och bilkörning var mycket svårt. Dessutom var han mycket trött, kunde sova nästan hela dagen. Efter flera besök i hans husläkare som diagnostiserat muskelinflammation. Han fick medicin och han tog detta för de senaste månaderna och är nu fri från dessa piller. Men han har fortfarande ont, denna gång på höger sida. Mest i höger arm och ibland höger ben. Mycket domningar och ”sockerdrickskänsla” finns. Det är svårt att hitta en bekväm ställning i sängen och svårigheter med att jobba över hans huvud och ibland förlorade i styrka i armen. Och fortfarande då och då mycket trött och kan sova igen många timmar.
Från början misstänkte vi något som fibromyalgi men efter att ha läst en del om triggerpunkter och myofascial smärta är vi nästan övertygade om att dessa klagomål måste göra något med musklerna. Kan vi få veta vad du anser du kan ha varit orsaken till min mans sjukdomshistoria och dessutom. Som vi förstår att det är inte lätt att diagnos något liknande och till och med ett blodtest eller magnetkamera inte ger ett resultat i denna riktning, om detta är korrekt?!

Tack så mycket på förhand för din tid och råd.

Anneli

Hej!

Jag skulle rekommendera dig att besöka en vårdgivare som specialiserat sig på manuell terapi. Detta kan vara en sjukgymnast kvalificerad i ortopedisk manuell terapi (som jag) eller en naprapat. Vanligtvis gör sjukgymnast och naprapater mer ingående ortopedisk medicinsk undersökning än de flesta allmänläkare gör. Man är skyldig att göra en undersökning innan någon spekulation sker i vad som kan vara orsaken till din mans symtom. Myofascial smärta som omfattar triggerpunkter är ett ganska vanligt tillstånd med god prognos. Om funktionsstörningar kommer från muskelsystemet kan manuell terapi eller utöva råd kan vara till nytta. Detta är inte inom området för vad en läkare normalt gör. Därför en sjukgymnast eller en naprapat skulle också vara ett bättre val.

När det gäller dina frågor om fibromyalgi det är riktigt att detta är en sjukdom men inga tecken visas på varken röntgen eller laboratorietester. Fibromyalgi är en rent klinisk diagnos med många kontroverser. Vissa patienter får diagnosen när uppenbarligen inte har kriterierna för den och andra patienter som tyvärr inte får korrekt diagnos. Undvik att dra någon förhastas slutsats om någon diagnos.

Lycka till och bästa hälsningar

David Aston
Leg. sjukgymnast

Hejsan!

Jag är en man som snart ska bli 30 år och som har ett mycket ensidigt och monotomt industriarbete. Jag upplever det som lillfingrets yttre led har börjat knaka lite. Kan det börja vara ett tecken på en liten förslitning? Hur är det annars med artros kan man få det i fingrar genom att upprepa samma rörelse flera hundra gånger per dag?

Hoppas få svar

Hej!

Artros kan även ske i fingrarna. Alla leder med brosk kan drabbas utnötning, så kallad artros. Rekommenderat är att du kontaktar läkare, företrädesvis din företagsläkare om en sådan finns. Läkaren kan remittera till röntgen vid behov där eventuell artros kan konfirmeras. Knakningar kan däremot även vara tecken på att leden är överrörlig. Symtom vid artros är annars generellt ömhet vid palpation (man känner på leden), smärta vid belastning där leden komprimeras och senare skede rörelsebegränsningar samt vilovärk.

Hoppas det är lite svar på dina funderingar

David Aston
Leg. sjukgymnast

Jag är en äldre kvinna med svåra rörelse- och belastningssmärtor som går ner, framför allt i höger ben ner mot nedersta delen av vaden. Jag har datortomografi som visar, enligt svar av min primärvårdsläkare ett ”benutskott som trycker på en nervrot”. Som du kanske vet så är vi här uppe i norr inte överösta med ortopedkirurger, i och för sig inte andra läkare heller.

Varför kontaktar jag då dig? Ja, helt enkelt för att få lite mera kunskap om vad detta handlar om. Jag är naturligtvis rädd att det inte går att göra någonting åt och jag kan inte ta så mycket smärtstillande pga att magen inte tål det. Kan det vara min artros som har slagit till där också?Vad kan jag själv göra för att minska smärtan? Själv misstänker jag att det är sacroiliacaleden då jag inte har haft förstånd att ta det lugnt i slalombackarna så har det blivit många rejäla vurpor under åren. Jag förstår om du inte har möjlighet att svara på detta men jag skulle bli tacksam om du gjorde det.

Kanske ingen tröst men även i Skåne är väntetiden för icke akuta tillstånd lång innan man får träffa en ortoped. Det är väl därför det nu börjar dyka upp diverse privata försäkringar så att man med endast med några dagars varsel får en tid till en specialist. En nervrotskompression kan beroende på vilken nivå den ligger på i ländryggen ge symtom som påminner om besvär från sacroiliaca-leden (SI-leden). Artros eller spondylos som det också kallas kan ge nervrotskompressioner men dessa symtom bör oftast komma smygande medan besvär från SI-leden skulle kunna ske akut efter exempelvis fallolyckor eller felaktiga lyft. De symtom som du beskriver och om det även är kopplat till känselförändringar benet, nedsatta reflexer och nedsatt kraft talar mer för en nervrotskompression än en SI-ledsdysfunktion. Dilemmat med SI-ledsbesvär är att inom ortopedin så diskuteras egentligen primärt olika former av inflammatoriska tillstånd och uppluckring av ligament men inom manuell terapi lyfter vi även upp funktionstörningar med rörelsebesvär och smärttillstånd. Ur ett strikt vetenskapligt perspektiv är det i dagsläget omtvistat om funktionstörningar kan ske i SI-leden då detta är en stramled med i princip obefintlig rörelseförmåga. Manuella terapeuter såsom kiropraktorer, naprapater och sjukgymnaster med ortopedisk medicin inriktningar kan oftast undersöka dessa funktionstörningar som dock inte är verifierbara på röntgen. Finns självklart felkällor då de tester vi manuella terapeuter använder oss av i många fall har en låg tillförlitlighet och noggrannhet.

Rent biomekaniskt så påverkar SI-leden och ländryggen varandra via muskler, ligament och nerver. Det kan vara svårt att avgöra vad som är ”hönan eller ägget”. För att göra saken ännu mer komplicerad så finns det en rad olika funktionstörningar från leder och muskler samt regelrätta diagnoser som kan ge snarlika symtom. Slutligen är det tyvärr osäkert även med de fynd som finns med exempelvis datortomografi. Man kan inte alltid avgöra om alla symtom härstammar därifrån. Ett besvär eller en diagnos utesluter inte att det finns ytterligare tillstånd som ger symtom. Det finns studier som visar några procent har konstaterade diskbråck med datortomografi men som ändå inte har några symtom.

Om du inte har varit hos någon manuell terapeut så skulle det kunna vara en idé att åtminstone bli undersökt av sjukgymnast med ortopedisk medicinsk inriktning alternativt att en naprapat eller kiropraktor undersöker dig.

Vet inte om du blev så mycket klokare på mitt svar men jag har försökt spekulera lite fritt.

Lycka till,

David Aston
Leg. sjukgymnast

Hejsan!

Jag var precis med om en olycka och fick bland annat en frakturer på de transversala utskotten i ländryggen. Läkaren som behandlade mig akut sa att de var rakt av. Jag fick rekommendationen att ”ta det lugnt” i cirka en månad. Har intagit diklofenak och alvedon, men är ej i behov av detta längre. Nu undrar jag då jag tidigare varit väldigt aktiv på gymmet, kommer jag kunna träna lika tungt som förr då jag läste på din hemsida att musklerna är fästa i bland annat transversalutskotten? Om jag då tar i och belastar på gymmet för tidigt, kan musklerna ”bryta av” benen igen om de inte är fullt läkta?

Vet du om dessa skador brukar ge någon form av men eller komplikationer senare?

Tacksam för svar.

Du bör nog kontrollera vad ortopeden anser om eventuella komplikationer eller risker med den fraktur som du har haft. Frakturer på ryggkotor med eventuella muskelskador kan ge komplikationer men behöver naturligtvis inte göra det. Men en fraktur är inte lik den andra så det är svårt att ge någon prognos i ditt fall. Kan vara på plats att söka upp en sjukgymnast som gör en bedömning av din status och kan ge vägledning i framtida träning.

Med vänliga hälsningar

David Aston

Leg. sjukgymnast

Hej David!

Jag hittade en övning på din webbplats som jag faktiskt gjort för mina ländryggsmärtor rent instinktivt. Den har lindrat mina symtom tillfälligt och nu undrar jag om det finns någon annan övning som jag kan göra för få bort mer av mina smärtor i ländryggen men även i höger höft. Kan du rekommendera något?

Det är svårt att ge specifika råd utan att ha undersökt dig. Min rekommendation är att du söker en sjukgymnast, kiropraktor eller naprapat för vidare utredning men där diskussionen tas upp om att du vill få hjälp med egenvård och inte bara bli passivt behandlad.

Vänliga hälsningar

David Aston
Leg. sjukgymnast

Jag skriver till dig med anledning av en idrottsskada jag dragit på mig, som jag inte lyckas bli av med. Hoppas du kanske kan hjälpa mig med generella råd eller tips om åtgärder kring vad som bör och inte bör göras.

Jag sträckte lårets baksida för tre månader sedan genom en stretchövning utan att vara riktigt uppvärmd. Det hördes en liten ”popp” och därefter kunde jag inte använda benet. Jag vidtog inga åtgärder alls såsom isning, eller kompress, förrän 2 dygn senare, då smärtan inte gav med sig. Jag tränar bland annat yoga och kampsorter och vid liknande krämpor har det givit med sig. Smärtan kommer och går, även nu, med olika intensitet varje dag.
Tycker smärtan ligger uppe vid muskel fästet, närmast sittknölen..

Idag kan jag höja benet raksträckt upp till 90 graders vinkel. Före skadan kunde jag böja mig dubbelt och sätta pannan mot knäna, men nu kan jag nätt och jämt sätta fingrarna i golvet. Jag vågar inte pressa mig mer på grund av smärtan .Vad ska jag göra/undvika för att återfå tidigare form, smidighet? Hur lång tid kan rehab ta innan jag kan träna som vanligt igen? Ska jag mjukstretcha bortom smärtgränsen? (de flesta i min närhet säger att smärtan mest är psykologisk??)

Är is eller värme att föredra? Kan jag löpträna trots stelheten, eller är det skadligt med tanke på att jag inte kan stretcha efteråt?

Tacksam för svar och vägledning!

Om det har uppstått en delvis bristning i lårmuskeln på baksidan (kallas partiell ruptur i hamstrings) som består av tre muskler med gemensamt fäste vid sittbensknölen kan tyvärr rehabilitering ta allt från några veckor till flera månader. Det finns även andra muskler som i området kring sittbensknölen som kan ha skadas. En komplikation vid muskelbristningar är att det uppstår ärrvävnad vilket leder till stelhet. Behandling av detta är töjningar men även lokala massagetekniker skulle kunna hjälpa. Behandling av ärrvävnad tar lång tid och det bästa alltid att försöka förebygga uppkomsten av det.

Kyla/is anses bara kunna minska smärtan och eventuellt svullnad vid akuta fasen så i ditt fall är värme att föredra. En uppvärmd muskel ökar elasticiteten i bindvävnaden vilket är positivt.

Löpning bör inte utgöra något problem om det inte framkallar smärta. Riktlinjer vid muskelskador är att successivt träna upp hållfastheten och smidighet i den drabbade muskeln men även muskler med motsatt funktion. Töjning till strax omkring smärtgränsen kan ske och håll gärna i någon minut eller så. Jag håller inte med om att smärtan i ditt fall skulle vara psykologiskt och tyvärr är det inte ovanligt att om man forcerar för mycket i rehabiliteringen eller försöker gå tillbaka till normal aktivitet för tidigt så kommer skadan tillbaka igen (sker relativt ofta inom elitidrotten). Även om man inom sjukgymnastiken på senare tid har blivit tuffare i rehabiliteringen och accepterar viss smärta så bör man ändå vara försiktigt. Om det uppstår huggsmärta är det direkt fel och likaså om smärtan kvarstår i något dygn efteråt (lite smärta dagen efter ett träningspass kan eventuellt vara helt ok). Försök att töj hamstrings med höft och knä mer böjda för att komma åt närmare sittbensknölen.

Enligt symtomen som du beskriver så upplevs det i rådande stund att det är mindre lämpligt med kampsporter men yoga försiktigt utfört kanske kan återupptas tidigare. Det är definitivt inte fel i ditt fall att bli undersökt av sjukgymnast eller naprapat för en mer noggrann bedömning och vägledning.

David Aston

Leg. sjukgymnast