Outnyttjade gymkort för miljarder

En bättre artikel i Svenska Dagbladet om hur många som antagligen inte nyttjar sina gymkort i Sverige. Inte helt oväntat och även om infallsvinkeln i artikeln är mer ut ett ekonomiskt perspektiv. En ekonom ger tips om vad man bör tänka på för att inte förlora pengar på en låg eller utebliven följsamhet i träningen så finns en viktig poäng i att för ambitionsnivå en av riskerna.

Friskis & Svettis är öppna och berättar om träningsfrekvensen hos sina medlemmar men det mer oklart om andra gymkedjor delar med sig om denna statistik.

Här provtränar jag en styrketräningsmaskin på en mässa i Tyskland

Viktigt att förstå är att ändra beteende oberoende om det gäller att äta mer hälsosamt, sluta röka eller börja träna är processer som kan ta tid. Att få rätt motivation som är bestående kan ta lång tid. Jag har själv under 1990-talet arbetat som tränare på olika gym men även som ansvarig för personliga tränare på två gym i Malmö under 2000-talet när jag hade min rehabklinik på deltid. Lärdomen är att det är svårt att hitta rätt åtgärder för att förebygga en låg eller utebliven följsamhet i träning. När det gäller friskvårdsträning hade fler personer behövt hjälp från duktiga personliga tränare som är insiktsfulls i beteendeförändring. Egentligen blir mycket irrelevant vad gäller olika träningsfilosofier och övningsval om träningen ändå inte blir av på sikt. Här är det inte riktigt någon skillnad vad beträffar friskvård eller sjukvård som jag idag arbetar med även om rehabiliteringsträning i många tillstånd behöver vara specifikt.

Malmö den 7 januari 2018

David Aston
Leg. Sjukgymnast

2 svar på ”Outnyttjade gymkort för miljarder”

 1. Spännnde inlägg då jag håller med dig till 100%. Ett krux som jag ser är att många inte vill lägga pengar på att gå till PT när de redan betalat en avgift för att kunna gå till anläggningen. Kanske skulle det vara bra om anläggningar kunde tänka lite nytt??
  Är själv bla PT, men jobbar inte på någon anläggning då jag vänder mig till alla dom som inte vill gå dit. Det är ganska många människor som inte känner sig bekväma med det 🙂

  1. Hej, och tack Pernilla för din kommentar!

   Visst är det så att väldigt många människor inte känner sig bekväma på olika träningsanläggningar. Tror absolut att ni som PT har en uppgift att fylla även här med rådgivning och vägledning till dessa människor. Håller även med att gym-anläggningar borde tänka annorlunda. Problemet är att prisdumpningen som har inträffat i Skåne med lågprisanläggning med minimal bemanning har enligt min mening även inneburit att många anläggningar har försökt matcha trenden med lägre priser på medlemskap men samtidigt får oftast PT anlitas utöver detta. När jag arbetade på ”golvet” som tränare under 1990-talet kostade ett medlemskap ungefär lika mycket som idag mer än 20 år senare men med skillnaden att då var vi tränare/instruktör (personlig tränare fanns inte som begrepp i Sverige) då tillgängliga för medlemmar vid uppföljningar och introduktioner. Vi agerade som personliga tränare för en klienter men inte vid varje träningspass.

   Jag har haft två arbetsgivare på 1990-talet som var lite före sin tid med just att försöka erbjuda medlemmar olika träningsaktiviteter men inte på gymmet bara.

   Bästa hälsningar

   David Aston

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *