Detta bör du kontrollera vid utbildning till massör

Det börjar kanske bli dags att bestämma dig för om du vill utbilda dig till massör eller massageterapeut till hösten. Du bör naturligtvis sätta dig in i de begrepp med certifiering och diplomering kring olika titlar som nu finns inom massagesegmentet. Exempelvis finns utbildningar som på 2 år heltidsstudier leder till medicinsk massageterapeut men även skolor som utbildar på 2 terminer på deltid.


Massagegrepp utfört på ländryggen samtidigt som en biomekanisk analys sker av muskelaktivitet av bland annat underarmarna och ledrörelser i handleden.

Du bör som potentiell elev lägga ner lite tid på att kontrollera den skola eller utbildningsarrangör som du tänker anmäla dig till. Bara för att skolan har varit bra och haft ett positivt rykte tidigare betyder inte att det fungerar väl nu.  Det är värt att tänka på att olika branschråd och förbund som finns inte kontrollerar skolans ekonomi. Saker och ting är föränderligt. 

I värsta fall kan den kursavgift du betalar in gå förlorad om företaget bakom skolan går i konkurs men jag har också hört att det förekommer situationer där potentiella elever inte får tillbaka kursavgiften om utbildningen ställs in eller du avanmäler dig för sent. Tänk även på att om du nyttjar räntefria lån för finansiering av utbildning dessa förmedlas av skolan  via ett låneinstitut så är du med största sannolikhet tvingad att återbetala dessa även om skolan går i konkurs och du inte kan fullfölja din utbildning. 

Det bästa är om du känner någon person som har tillgång till att kontrollera årsredovisning och kreditupplysning via något kreditupplysningsbolag som UC eller Creditsafe. Via dessa upplysningsbolag kan du få en samlad bild över företaget bakom skolan om det är ett aktiebolag.

Läs avtalet tydligt för att se vad som händer vid en inställd kurs eller avhopp. Om du har svårt att förstå avtalstexten måste du be någon som är van att läsa dessa texter att förklara innebörden.  Som konsument där du tecknar och köper en utbildning via Internet gäller distansavtalslagen med 14 dagars lagstadgad ångerrätt men därefter är det viktigt och ta reda på dina rättigheter om du behöver lämna återbud av olika anledningar. En del skolor är ödmjuka och återbetalar hela kursavgiften med kanske undantag av eventuell anmälningsavgift.

Kontrollera vilket är företagsnamnet bakom skolan samt vilket organisationsnummer som finns  så att det sammanfaller med varandra.  Titta även på om företaget är godkänd  av Skatteverket för F-skatt (annars drabbar det dig som  kund att du även måste betala in extra skatter med bland arbetsgivaravgifter..  Dessa uppgifter hittar du på bland annat Allabolag eller Ratsit där den sistnämnda även ger information om tidigare bolag och detta kan vara intresse om befattningshavare ligger bakom bolag med tidigare konkurser vilket bör ses som en varningsflagga.  Du kan även använda Merinfo som även utan kostnad ger information om företaget har skulder hos Kronofogden (KFM).

Tänk på att alla aktiebolag ska ha fullständig styrelse med minst en ledamot och en suppleant. Saknas detta är det oftast något som inte stämmer med företaget. Kontrollera också om företagets styrelse och VD ligger bakom andra bolag och hur det går för dessa bolag.

En viktig aspekt vid värdering av företag är hur länge företaget bakom skolan har existerat. Ett nystartat företag som inte har hunnit med ens sitt första bokslut eller ännu hellre två bokslut blir det svårt att veta hur det överhuvudtaget går för skolan rent ekonomiskt. Tänk på om skolan byter bakomliggande företag så bör det redovisas varför och tidigare bolags årsbokslut ska också kontrolleras. Varför byter skolan företag och har det hänt fler gånger inom en kortare tidsperiod?

I och med revisorkrav är borttaget för mindre bolag med få anställda och mindre omsättning innebär det att ingen utomstående har granskat bokföring och bokslut vilket utgör en viss risk när du ska göra affärer med en skola utan revisorinsyn. Men på samma sätt som du blir kontrollerad i en kreditupplysning när du ingår ett avtal och köper något på avbetalning så borde fler egentligen göra bakgrundskontroll på det företag du ska köpa en tjänst eller utbildning från.

Du ska självklart också kontrollera bankgironumret som redovisas av skolan och det kan du göra på Bankgriocentralen. Titta även vem som är verklig ägare (så kallad huvudman) till företaget bakom skolan vilket ska redovisas från i år, 2018. Du kan göra sökning om vem som är huvudman till ett företag på Bolagsverket. Du behöver bolagets organisationsnummer vilket du bör hitta på skolans webbplats eller alternativt i ett avtal . Du kan även söka på Allabolag om du vet företagsnamnet men observera att det är inte alla skolor som har samma verksamhetsnamn som företagsnamn.

Du kan själv sedan kontakta Kronofogden där du kostnadsfritt kan kontrollera såväl privatpersoner och företag. Du behöver veta om företaget har skulder men det kan även vara en idé att kontrollera de personer som sitter i styrelsen. En ägare eller styrelseledamot som misskött sin privata ekonomi utgör faktiskt en risk att bolaget går samma vägar.  Finns något skuldsaldo, betalningsanmärkningar, utmätningsförsök eller bolagsengagemang i konkursade bolag?

Den nya dataskyddslagen GDPR som trädde i kraft 25 maj 2018 innebär att alla bolag (även organisationer) måste få ditt tillstånd att använda dina uppgifter. Bolaget måste informerar vilka uppgifter de behöver och vad de ska användas till. Du har även rätt att se vilka uppgifter bolaget har om dig. Vill du tas bort från deras register ska du få göra det.

Vill studera till massör eller massageterapeut gör lite förarbete och kontrollera skolorna som du överväger att anmäla dig till.

Personligen anser jag att privata arrangörer av utbildningar ska vara transparanta med uppgifter om bolaget som ligger bakom skolan, tidigare ägare och vem som  sitter i ledningen men även lärare bör redovisas. Mer information kan du läsa om på denna sida om tips till blivande massageterapeuter.

Om du vill kan jag utan kostnad mejla en kreditkontroll  (jag prenumerar på en kreditupplysningstjänst) för den eller de skolor du funderar på att anmäla dig till.

Malmö den 13 augusti 2018

David Aston
Leg. Sjukgymnast

22 svar på ”Detta bör du kontrollera vid utbildning till massör”

 1. Varför skall en skola vara transparant med ledning eller lärare?

  Såg att du även rackar ner på PT utbildningar. Varför är det misstänksamt att en styrelsemedlem bor utomlands?
  Idag kräver Bolagsverket in uppgifter på verklig huvudman. Men vem äger de bolag där du köpt dina inventarier, din bank, fastighetsägare, reseleverantör, Internetleverantör eller andra större bolag med komplexa ägarstrukturer och utländska bolag.

  Skriv gärna hur du skatteplanerar genom att köpa saker på ditt företag istället för att ta ut lön. Är det etiskt rätt?

  David, du är en bitter människa full av skit. Kanske bättre att lägga tid på din egen verksamhet istället för att racka ner på andra hela tiden. Din blogg är så negativ, skriv om något positivt någon gång.

  1. Jag uppfattar att min blogg väcker känslor och har en effekt. Varför skulle annars en okänd och anonym person komma med personangrepp mot mig. Ganska övertygad om många som läser och jag vet att de som kontaktar mig uppskattar informationen om att vara observant mot företag/skolor som inte är transparenta. Vi pratar om fåmansbolag som inte kan jämföras med stora publika bolag och företag som har revisorinsyn.

   Om ledningen och ägarna bor utomlands men bedriver företag i Sverige så blir det intressant att veta hur man på ett enkelt vis kan komma i kontakt med dem. Hur vanligt är detta i ett mindre företag där oftast styrelsen är verksam i den operativa driften? I mindre företag är oftast ägare, styrelse och verksamhetsansvarig samma personer.

   Helt rätt kräver Bolagsverket uppgifter om huvudman vilket har kommit till för att stävja penningtvätt men det är fortfarande inte alla företag som har redovisat detta.

   Jag gillar att du byter ämne och jag vet inte vad skatteplanering ens är men gör som många företag lagliga avdrag på varor och tjänster jag inhandlar till min verksamhet men har alltid tagit ut en adekvat lön.

   Vill du diskutera mer kan du väl alltid ringa mig men det samtalet lär jag aldrig få av ett troll.

   1. OK, det är alltså i sin ordning att stora bolag har komplexa ägarstrukturer men inte små? Det är inte OK för en småföretagare att bo utomlands?

    Vad gället penningtvätt och terrorism är detta ursäkter för att stifta menlösa lagar. Vill man bygga en anonym struktur går det. Är det fel att vilja skilja på sitt yrkesliv och privatliv bara för aty man är företagare?

    Slutligen är det ett brott att ta en kreditupplysning på ett företag som du inte har för avsikt att göra affärer med. Möjligen också ett förtals- eller kränkningsbrott att vidarebefordra denna till tredje part.

    1. Det är fler saker du som potentiell elev ska kontrollera och var styrelse eller huvudman finns är bara en sak. Det går inte heller att jämföra de stora företagskoncerner då i princip alla utom en massageskola idag har ganska blygsamma omsättningar på några miljoner kronor. En generell nedgång har inträffat i branschen och branschen är också mer splittrad med hur olika förbund och branschråd existerar. Men även den skolan med störst omsättning, Axelsons Gymnastiska Institutet finner man exempelvis huvudman på Bolagsverket.

     Kreditupplysning av privatpersoner ska ske i ett affärssamband och privatpersonen måste i sin tur bli informerad. Detta gäller däremot inte vid kreditupplysning av företag. Alla information om f-skatt, styrelse, huvudmän och skulder går att få svar på via olika webbplatser och myndigheter.

     Trevlig inställning du har förresten om meningslösa lagar men så brukar väl också de individer som inte vill följa dem resonera. Förstår att du vill fortsätta vara anonym.

     David

 2. Dina inlägg är obegåvade. Om en intressent kommer i kontakt med en skola kan skolan vidarebefordra att kunden vill ha kontakt med ägaren. Dock finns det aktiva och passiva delägare. Så man behöver som kund inte alltid komma i kontakt med ägaren.

  Om jag är missnöjd med min bil lär jag knappast få prata med bolagets ägare. Möjligen en lokal säljare eller liknade. Eller hur?

  Dock undviker du medvetet att svara på frågor.

  1. Obegåvade men tillräckligt intressanta för att du ska läsa. Jag har informerat tidigare att inlägg från anonyma personer gör jag som många andra sajter att jag inte tänker agera något forum för. Framför man negativ kritik då får man också ha modet att stå för vem man är. Brukar sällan vara ett problem mer än de som har något att dölja.

   Jag har ingen bil men köper jag exempelvis en vara från en mindre butik så kan jag mycket väl få kontakt med chef, ägaren eller VD vid ett klagomål som ej kan hanteras av övrig personal.

   David

    1. Hej Annika!¨

     Gå in på http://www.merinfo.se där du kan söka över alla aktiva företag och även se om det finns anmärkningar hos Kronofogden. Väljer du att trycka på översikt ser du om företaget är godkänd för F-skatt. Detta är viktig information för en kund att känna till. Annars kan du få krav på dig att även betala sociala avgifter.

     Hälsningar

     David Aston

  1. Hej!

   Jag kan inte hjälpa dig här riktigt då skolan nu drivs som en enskild firma och traditionell kreditupplysning med värdering gäller primärt för aktiebolag. Du kan alltid höra med Kronofogden om du har organisationsnummer och fallet med enskild firma är detsamma som personnumret.

   Bästa hälsningar

   David Aston

 3. Men du driver en enskild firma och ett handelsbolag som inte går att kontrollera. Dessutom ett nystartat aktiebolag. Är syftet att skatteplanera? Vad gör dig bättre? Varför skall man besöka dig som sjukgymnast?

  Var kan jag kolla om du någonsin skadat en kund? Eller om du har några anmälningar emot dig.

  Varför har du problem med anonyma inlägg, jag vill inte bli uppringd av säljare. Dessutom är jag ju inte mer anonym än andra på din sida då jag tvingas fylla i en epostadress.

  Varför publicerar du bara vissa inlägg och inte andra?

  1. Jag har skrivit att som webbansvarig måste jag stå för innehållet och alla anklagelser eller påståenden måste jag kunna verifiera vem det är som har skrivit. Sedan behöver inte personens fullständiga namn, e-post eller telefon redovisas här på bloggen men jag som webbansvarig måste veta vem det är. Kommentatorsfält i många tidningar i Sverige tillåter inte heller att någon är anonym. En registrering och verifiering på vem som står för kommentaren förekommer. Jag har varit i kontakt med dig Micke, Mikael eller vem du egentligen är på den e-post du angivit men jag får inget svar.

   Ändå väljer jag att svara på en del av dina anklagelser. Angående min omsättning är den sedan jag återgått till att arbeta heltid i mitt nystartade bolag är den en god (redovisas vid årsbokslutet inom någon månad) och tar ut mer än en adekvat lön men jag har under några år varit mer anställd och bara haft min enskilda firma som sidoverksamhet då. Har de senaste 15 åren haft en högst normal taxerad inkomst som kommit från deltidsanställning och min enskilda firma samt handelsbolag.

   David Aston

  1. Ändå är det märkligt att vissa skolor som drivs i aktiebolagsform inte redovisar huvudman, eller hur? Det förefaller som om det är fler skolor inom massagesegmentet som blivit fällda av reklamombudsmannen. Bara att söka på deras webbplats på olika skolors namn så hittar man dessa fällande domar på http://www.reklamombudsmannnen.org

   En annan massageskola med verksamhet på olika orter har inom loppet av några få år haft tre olika aktiebolag bakom sig varav en gick i konkurs, den andra har en konkursansökan mot sig nu och den nuvarande aktiebolaget har inte ens en godkänd F-skatt. Tidigare styrelseledamot har gått i personlig konkurs och ålagts med näringsförbud samtidigt som skolan drivs vidare i ny regi. Känns väl så där seriöst. I synnerhet när en del tidigare lärare som jag inte ens känner väljer att gilla mitt facebookinlägg med länk till detta blogginlägg. ”Something is rotten in the state of Denmark”.

   David Aston

 4. Slutligen kan det vara intressant att man relativt snabbt kan registrera ett AB idag, men att skatte- och avgiftsanmälan (F-skatt, arbetsgivare och moms) tar sex veckor enligt samtal idag med SKV. Och detta om du ansöker via SKV inloggningssida. Ansöker du på papper tar det längre tid.

  1. Ja, då vore det självklara att man väntar med att lansera sitt företag. Skatteverket godkänner F-skatt och kan ju även neka om de anser att det finns saker och ting som inte stämmer. En anmälan om F-skatt är inte något som per automatik innebär att alla bolag får det. Är det någon speciell skola du tänker på som saknar F-skatt?

   David Aston

 5. Har en liten undran om Stockholm massage academy,samt Göteborgs massageskola om de är några bra/seriösa skolor?

  1. Hej!

   Jag har inte kontrollerat dessa skolor då de tillhör en mängd skolor som är utanför Branschrådet Svensk Massage. Göteborgsmassageskola (GM) drivs som enskild firma och det innebär att ägaren är personlig ansvar så det bör inte utgöra något risk för att anmäla sig där. Stockholm Massage (SMA) Academy drivs i aktiebolagsform sedan några år tillbaka och verkar ha en solid ekonomi. SMA verkar bara en kortkurs till massör. GM har lite längre kurser men inte så mycket flera dagar. Är tanken att arbeta professionellt med massage och utan någon annan yrkesutbildning inom hälsovård då kanske inte dessa skolors kurser är de bästa alternativen.

   Bästa hälsningar

   David Aston

 6. Hej, jag har salong och skulle vilja utöka med massage. Har inte tänkt läsa medicinsk massageterapeut. Har kollat på Göteborg massageskola. Vet du något om den?

  1. Hej!

   Har hört en del om dem tidigare när jag arbetade som utbildningsansvarig på en annan massageskola (Hälsoteket som inte finns mer). När flyttade vår filial från Backalplan hos SATS så hamnade vi som grannar till Göteborgs Massageskola. Under tiden kom var det en del av eleverna från Göteborgs Massageskola som var besvikna på skolan och några bytte till oss. Jag uppfattade att Göteborgs Massageskola då mångt om mycket kopierade Hälsotekets upplägg. De senaste åren har jag inte hört något om Göteborgs Massageskola och nu hittar jag inte ens en webbplats till skolan.

   Bästa hälsningar

   David Aston

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *