PT-utbildningar som inte levererar

Med min tidigare arbetsbakgrund från olika gym som tränare själv men även ansvarig för internutbildning av instruktörer och personliga tränare gör att ämnet PT-utbildning är ett ämne som ligger mig varmt om hjärtat.

Det är positivt att TV4 tar upp problem med PT-utbildningar som inte håller måttet.  De pratar om bluff-företag inom branschen med privata träningsutbildningar. Det finns även en intervju med en representant från Almega Friskvårdsföretagen som rakt ut säger att många utbildningar rent ut sagt har för låg nivå, att det idag är en djungel med utbildningar och licenser med international standard kan vara urvattnade.  De menar även att du som klient ska kontrollera utbildningsbakgrund på den enskilda personliga tränare du tänker anlita. Sedermera tar professor i idrottsfysiologi Michail Tonkonogi upp problem med att branschen inte lyckas sanera sig själv och att skolorna licensierar sina egna studenter.

Det är således all idé att kontrollera bolag och bolagsmän bakom skolan så att du inte blir lurad av en professionellt gjord webbplats vilket idag inte kräver någon större insats. Tidigare har jag skrivit om att kontrollera massageskolan som du planerar att anmäla dig till och mycket gäller naturligtvis även utbildningsarrangörer inom segmentet som till exempel PT-utbildningar.

Malmö den 20 juni 2018

David Aston
Leg. Sjukgymnast

7 svar på ”PT-utbildningar som inte levererar”

 1. Jag kan tillägga att företaget som nämns i TV4 inte vid en snabb kontroll på allabolag visar något konstigt mer än att styrelseledamoten är bosatt utomlands och att man inte är helt transparant med vem som ligger bakom skolan samt att på Bolagsverket inte hittar något om bolagets verkliga huvudman.

  David Aston

 2. Mycket snack om dig i vanlig ordning. Vad presterade du som utbilningsansvarig över tränarna på ett gym? Blev tränarna duktigare på det mest viktiga; att motivera kunden till regelbunden träning. Svar nej, vi hade inte fler återkommande kunder bara för att tränaren hade en omfattande och regelbunden utbildning.

  Dock skulle vi återkoppla till dig med en massa statistik. För ditt personliga intresse.

  Så kasta inte sten i glashus. Nej vi slapp betala för utbildningen men mkt skedde dock på egentid.

  1. Kommer inte ihåg någon Arthurina bland alla tränare som jag har internutbildat men jag väljer att svara ändå på detta anonyma inlägg.

   Nej, tränaren blev inte bättre på att få fler medlemmar att fortsätta träna regelbundet. Detta var då och är fortfarande ett komplext område. Få gym i Sverige lyckas med det även idag. Hursomhelst fick en del tränare under en period redovisa interaktioner med medlemmar i ett Exceldokument vilket inte var någon avancerad statistik. Kanske mindre kul som anställd men inget konstigt på olika arbetsplatser att man får redovisa och analysera sin arbetsinsats. Några perioder när jag arbetade med internutbildning av personliga tränare på gym har man varit ganska frikostig från arbetsgivaren i att personalen fick förkovra sig på arbetstid men kommer man in som anställd utan formell utbildning i en bransch som kräver kunskaper i humanbiologi och träningslära så blir det ofrånkomligt att en del studier sker på sin egentid.

   Nu gällde däremot inlägget som jag refererar till ett inlägg från TV4 som tar upp problem med kommersiella PT-skolor som säljer utbildningar till privatpersoner.

   David Aston

  1. Hej Andreas!

   Jag har inte riktigt följt branschen så noggrant på senare tid så att jag vill rekommendera någon skola specifikt med risk att jag kanske missar några för mig nya skolor. Om du har några skolor du tänker på kan du kontakta mig per mejl så kan jag göra en ekonomisk bakgrundskontroll av skolan och i en del fall känner jag personer som har gått olika PT-utbildningar och kan då information utifrån detta.

   Hälsningar

   David Aston

 3. Hej David!

  Måste säga hej först och främst, du var min massage terapeut lärare och är dig evigt tacksam för en grymt bra utbildning 🙂

  Detta med PT, har även utbildat mig till detta via Ylab vilket jag personligen tyckte var en väldigt bra utbildning, och måste säga att det är extremt svårt att få jobb som PT. Så man förstår ju att denna typ av utbildnignar finns då arbetsplatsen ju får in massa pengar på detta sätt.

  Borde inte samma gälla massage för den delen? Har snubblat över flera sådana nu, där massageplatser erbjuder 3 dagars utbildning till massör för 4K. Medans vi läste 3 månader. Tycker även detta är helt fel och borde vara olagligt.

  MVH

  1. Hej Johanna!

   I Sverige finns ingen oberoende statlig granskning eller övervakning av skolor som utbildar till massörer, massageterapeuter eller personliga tränare. Det har diskuterats även från statligt håll att någon myndighet och senast var det Skolverket som man såg som lämplig myndighet för kontroll av utbildningar inom icke akademiska utbildningar inom friskvård även om jag personligen hade tyckt att Folhälsomyndigheten hade varit bättre.

   Jag är tveksam till kortkurser med kanske undantag av de som vänder sig till vårdpersonal som redan har läst anatomi, fysiologi och medicin men även här kan det diskuteras hur få timmar som är rimligt för att lära sig att bli bra på massage. Tyvärr är branschen idag splittrad och det finns flera olika titlar, olika branschråd och några förbund. Från början när Branschrådet Svensk Massage (BSM) bildades var meningen att städa upp bland titlar och sätta en minimumstandard. I början av 2000-talet var det över 10 skolor som var medlemmar i BSM men idag är det inte mer än några få och tyvärr har man även valt ta bort kraven på antalet timmar undervisning och praktik som behövs. När du utbildade dig och gick 2 terminer på deltid och certifierade dig var kraven 100 timmars praktik varav 50 timmar handledd prakt, 150 timmars lärarledd undervisning i massage, töjning och tester och 100 timmar humanbiologi och medicin. Idag har även skolor i Branschrådet valt ta lika mycket betalt för sina utbildningar men man har plockat bort flera dagar från utbildningen. För den duktiga eleven så tillgodogör den sig antagligen utbildningen ändå men hur är det men den mediokra eleven som hade behövt mer handledning och undervisning? Jag vet själv när jag arbetade som utbildningsansvarig och ägaren på skolan ville förenkla tentor i steg 1 för att få så många godkända att fortsätta till steg 2. Idag finns det skolor vars lärare i bästa fall är massageterapeut men undervisar ändå avancerade ämnen som undersökning och tester.

   Tyvärr misslyckades branschen med att få titeln certifierad massör av BSM till att bli så seriöst som det var tänkt.

   Vad gäller PT är den branschen ännu mer splittrad i Sverige och du är inte den enda som upplever svårigheter att få jobb. Många utbildade PT måste bli egna företagare då flera gym idag vill dra ner på anställningar.

   Bästa hälsningar

   David Aston

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *