Antibiotika eller inte

Antibiotika är samlingsbegreppet för olika läkemedel där bland annat penicillin ingår. Indelning av antibiotika är generellt av två olika former.
Smalt spektrum antibiotika som är effektiv mot en viss bakterie
Brett spektrum antibiotika som fungerar mot flera olika bakterier.

Vissa antibiotika kan primärt döda bakterier medan andra primärt hindrar dem från förökning. Läkare avgör vilken antibiotika som skrivs ut till dig som patient då var infektionen finns och vilken form av infektion är avgörande.

Det finns fördelar med användning av läkare skriver ut recept på smalt spektrum antibiotika då dessa sällan påverkan kroppens normalflora (nyttiga bakterier) lika mycket som antibiotika för bredspektrumbruk. Risken för att bakterier blir resistenta är lägre vid användning av smal spektrums antibiotika .

Generella riktlinjer för användning av antibiotika.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *