Myter & Fakta

Här kan Du läsa om olika myter och felaktiga påståenden som finns inom manuell terapi och träning. Syftet är inte att ”hänga” ut någon enskild terapeut eller person utan att göra dig uppmärksam på allt du läser eller hör inte behöver vara sant även om det kommer från en utbildad terapeut eller rådgivare.

Du kan läsa om olika myter och felaktiga påståenden som finns inom träning och fysisk aktivitet. Jag har arbetat som tränare i många år på olika gym och där har jag konfronterats med diverse åsikter kring träning. Många åsikter bygger på bristfälliga kunskaper i fysiologi och vetenskap. Andra fall handlar det om att individer som medvetet inte redovisar all känd fakta eller övertolkar vissa fynd för att framhäva en ståndpunkt. Det sker även att duktiga och sakkunniga individer väljer vinkla fakta när den presenteras i böcker, på Internet eller på kurser.

Olyckligtvis leder det att samma myter nämns eller skrivs tillräckligt ofta så tenderar en hel del människor att tro att det är sant.

Jag är själv vårdgivare med manuell medicinsk inriktning som använder olika behandlingsmetoder men man måste vara självkritisk. Många hypoteser som finns är tyvärr pseudovetenskap det vill säga en del stämmer fysiologiskt men att det är tagit ur sitt sammanhang och det är inte bevisat vetenskapligt.

Följ länkarna där jag delat in myterna områden som berör behandling och träning.

Senaste tillskottet här är webbsidan om fakta och myter som finns om människans anatomi och fysiologi.

myt

 

Malmö den 27 december 2013

David Aston
Ergonom & Leg. sjukgymnast