Sjukgymnastik som egenvård

Här och på undersidor kommer jag allt eftersom publicera övningar hämtat från sjukgymnastik för egenvård där syftet kan vara att bibehålla alternativt träna upp:

Muskulär styrka eller uthållighet

Rörlighet

Flexibilitet i muskler

Balans

Koordination

Kondition

Sjukgymnastik kan även ha en positiv inverkan på smärtlindring. Övningar för styrka, uthållighet och koordination kan vara identiska men beroende på förutsättning och mål kan syftet men en specifik övningar variera. Meningen med övningsbanken är att jag men även andra vårdgivare först gör en bedömning av ditt behov via en undersökning. Först därefter kan rådgivning och vägledning av övningar ska sedan doseras utifrån:

  • Antal gånger per vecka som övningarna ska genomföras. Varje dag, varannan dag, var tredje dag etcetera.
  • Hur många omgångar övningarna ska göras?
  • Hur många repetitioner övningarna ska göras?
  • Vilken hastighet/tempo ska du har när utför övningen?
  • Hur länge ska du behålla positionen (gäller i övningar för rörlighet och balans)?
  • Vilken intensitet, det vill säga hur nära utmattning ska träningen ske på (gäller övningar för styrka och uthållighet?

Du som patient som har smärtproblematik behöver också veta hur du ska förhålla dig till din smärta i samband med du gör din sjukgymnastik.

Ansträngningsnivå

Vid träning av musklerna eller uthållighet för hjärt- och lungfunktion är det bra att vara bekant med upplevd ansträngningsnivå/intensitet. Den 10-gradiga så kallade Borgskalen är då lämplig att beakta.

Ansträngningsnivå Upplevelse Möjlighet att prat
10 Maximal Kan inte prata  och det gör
9 Extremt ansträngande ont vid träningen.
8
7 Mycket stor Kan svara på tilltal och
6 är obekvämt.
5 Stor
4 Kan prata, lite andfådd och
3 Måttlig svettig.
2 Lätt Vardagsbekvämt och kan
1 Mycket lätt prata obehindrat.
0 Inget alls

Undersidor

Indelning av undersidor kommer inledningsvis vara för övningar i syfte att påverka styrka, uthållighet och koordination samt balans vara i vilken utgångsställning man behöver ha. Det kan vara stående, sittande eller liggande. Övningar för rörlighet för muskler (töjningar och avspänningar) och leder.

Malmö den 9 augusti 2020

David Aston