Digital fysioterapi

Min verksamhet inom fysioterapi med undersökning, bedömning och behandling bygger på att patienter kommer till mig. Men det finns situationer där patienter för vissa tillstånd som ledsmärtor från höfter, knä och händer men även en del ländryggsbesvär samt skulderbesvär där online digital fysioterapi kan vara ett meningsfullt alternativ. Det gäller tillstånd där träning har en viktig plats i rehabiliteringen. I sådana fall kan det vara ett positivt sätt att göra övningar hemma med kontinuerlig kontakt och uppföljning av en egen personlig fysioterapeut via mobilen.

Samarbete med Joint Academy

Smärtor och stelhet i leder kan ha en stor påverkan i din vardag. Men med rätt behandling kan du minska smärtan och få tillbaka ett mer aktivt liv. Med Joint Academy kan du behandla artros, ländrygg och ledsmärta på bara 5 minuter om dagen. Det kan göras var som helst och när du än behöver det.

Joint Academy erbjuder digital behandling för artros, ländrygg och ledsmärta. Behandlingen erbjuds via en stilren och lättanvänd app i din mobiltelefon (fungerar för Iphone och Android). Alla behandlingar är utvecklade av medicinska experter och fysioterapeuter. Behandlingarna bygger på den senaste forskning och är kliniskt bevisade. Hittills har över 100 000 patienter gått i behandling hos Joint Academy. All behandling hos Joint Academy innehåller:

  • Personligt stöd av en fysioterapeut
  • Ett individuellt anpassat träningsprogram
  • Utbildning och dagliga påminnelser
  • Verktyg för att följa din utveckling
Effektiva och anpassade övningar för dig i videofilm direkt i ett mobiltelefonen

Hur fungerar Joint Academy

När du påbörjar din behandling får du kontakt online med en personlig fysioterapeut som hjälper dig att komma igång med ditt individuella träningsprogram. Träningsprogrammet består av enkla övningar som stärker din muskulatur, vilket avlastar lederna samtidigt som det minskar smärtan och hjälper dig tillbaka till en aktiv vardag. Behandlingen har visat sig ha mycket god effekt och tar bara 5-10 minuter om dagen.

Fysioterapeuten som du får hos Joint Academy är tillgänglig dagligen i appen för diskussion och frågor. Du får även tips och information via Joint Academy om dina besvär och hur du ska hantera dina vardag. För att bibehålla din motivation för övningar och följa appen ges påminnelser till dig. De individuella övningarna som fås hos Joint Academy tar inte för lång tid att göra och är framtagna av medicinsk vårdpersonal som läkare och fysioterapeuter.

Det kostar inget att gå med Joint Academy och fyll bara in ditt mobilnummer så får du en länk till att ladda ner en app.

Vilket resultat kan du förvänta dig?

Forskning visar att Joint Academys behandling minskar smärta och ökar funktionen i lederna som sin tur ger dig en bättre aktivitetsförmåga. Studier visar dessutom att patienter som använder Joint Academy ändrar sin inställning till operation och minskar sitt behov av smärtstillande medicin. Hela 99% av patienter är nöjda med sin behandling hos Joint Academy, och 2 av 3 mår bättre redan inom ett par veckor.

Klicka här för att komma till Joint Academy

Så kommer du igång med Joint Academy 

  1. Ladda ner Joint Academy-appen
  2. Få kontakt med en fysioterapeut
  3. Påbörja din behandling

Vem passar det för att förlägga sin rehabilitering hos Joint Academy?

Det kan gälla för patienter med artrosbesvär i knäleder, höftleder, händer och en del ländryggsbesvär samt skulderbesvär där träning har en god vetenskapligt stöd att kunna hjälpa.

Det kan vara för patienter som vill kombinera sin behandling för smärta eller andra symtom hos mig med att göra övningar via Joint Academys digitala app vilket kan vara motivationshöjande.

Efter en slutförd behandlingsserie för att minska symtom och smärtor har skett hos mig eller någon annan vårdgivare kan fortsatt rehabilitering med övningar vara ett alternativ att prova digitalt.

Det kan finnas ett syfte med att patienter blir undersökta och får sin bedömning av mig men har svårt komma till mig regelbundet och där träningsövningar är lämpligt att börja med i rehabiliteringen.

Det kan beröra patienter som bor långt från närmaste fysioterapeut/sjukgymnast och det blir opraktiskt att regelbundet ta sig dit.

För dig som inte vill vänta på att komma igång med träning av din stelhet och din smärtproblematik. Joint Academy har inga väntetider.

Träning med Joint Academy tar inte lång tid (5-10 minuter per dag) och har visat sig effektiv för att minska symtom och förbättra funktion vid olika ledbesvär som artros.

Joint Academy erbjuder enkla anpassade övningar digitalt med en perdon

Övrigt kring digital fysioterapi och rehabilitering

Digital vård även som online fysioterapi har däremot begränsningar och är inte första alternativ om det finns oklarheter kring diagnos eller om du har flera olika besvär samtidigt. Här är det viktigt med en grundlig undersökning med status av nervsystem, leder och muskler vilket bara kan ske på plats hos olika vårdgivare som bland annat fysioterapeuter/sjukgymnaster

Digital fysioterapi och rehabilitering blir inte meningsfullt om du har så pass mycket symtom att tidigare försök med övningar och träning inte har fungerat. Det är antagligen bättre då att en period få behandling smärtlindring och symtomlindring på plats hos mig eller någon annan vårdgivare

Digital fysioterapi förutsätter att du är lite van vid att använda mobiltelefonen samt tycker det vore ett intressant sätt att följa ett rehabiliteringsprogram på.

För många patienter som kan ta sig till en fysioterapeut/sjukgymnast som jag där det erbjuds fysisk undersökning, bedömning, behandling och vägledning kring träning så är det oftast att föredra då uppföljningar kan ske med både övningar, förnyad undersökning och vid behov ny bedömning men även vid behov mer behandling.

Jag har skrivit ett blogginlägg kring digital fysioterapi och rehabilitering tidigare; följ länken nedan.

David Aston
Leg. Sjukgymnast