Skillnader och likheter mellan olika manuella terapeuter

Det finns i Sverige några vårdgivare med legitimation där det för patienten kan innebära ett dilemma med vem som man ska välja. Denna högst schematiska tabell tar upp likheter och skillnader som finns mellan fysioterapeut, kiropraktor och naprapat.

ArbetsområdenFysioterapeutKiropraktor Naprapat

Har olika inriktningar och arbetar på klinik i öppenvård men även på sjukhus. Rörelseapparaten är bara en av de större inriktningarna.
JaNejNej
Arbetar endast inom öppenvård på klinik.Nej.JaJa
Arbetar inom barnhabilitering.Ja, en del
göra det.
NejNej
Arbetar med kroppskännedom och avslappning för patienter med psykisk ohälsaJa, en del
göra det.
NejNej
Är utbildad redan i grundutbildning inom manuell terapi.Till viss delJaJa
Går vidareutbildningar inom bland annat smärta, träning och manuell terapi.Till stor delKan göraKan göra
Arbetar endast mer begränsat med funktionsstörningar men sällan med större kroppskador eller sjukdomar.Kan arbeta med båda.JaJa
Självständiga vårdgivare med rätt att ställa diagnoser inom sitt kunskapsområde.JaJaJa
Överlapp finns mellan vårdgivarna.Ja om fysioterapeuten även är vidareutbildad i manuell terapi.JaJa

Vem av ovanstående vårdgivare som du som patient ska gå till vid olika smärtproblem och rörelsebesvär kan egentligen sakna betydelse. Det finns även andra terapeuter som massageterapeuter som kan vara lämpliga att söka. Är du sedan nöjd med valet av terapeut så kvittar det egentligen vilken yrkestitel vårdgivaren/terapeuten har. Med detta sagt så gäller de mer överlappande sätten vårdgivarna arbetar på och vilka patienter de träffar främst för fysioterapeuter med vidareutbildning inom manuell terapi, kiropraktor och naprapat. Ingen vårdgivarprofessionerna fysioterapeut, kiropraktor eller naprapat kan anses vara mer ”specialist” än någon annan när det gäller manuell terapi och rörelseapparaten (muskler, leder och nerver)

Har du däremot en större kroppskada, hjärtsjukdom, neurologisk sjukdom, reumatologisk sjukdom då är mer ofta en fysioterapeut som är lämplig att söka om det är rehabilitering du behöver. I dessa fall handlar det mer sällan om manuell terapi utan mer om rehabiliteringsträning. I åtanke ska man ha att manuell terapi fungerar som smärtlindring, återställa akuta och även långvariga funktionsnedsättningar som inskränkt rörlighet i leder eller mellan kotor medan mer omfattande strukturella anatomiska skador kan inte åtgärdas med manuell terapi direkt.

Det finns sedan en överlappning där några naprapater har kompetens inom kroppskännedom och avslappning precis som fysioterapeuterna som arbetar med psykisk ohälsa.

David Aston
Leg. Sjukgymnast med specialisering inom manuell terapi

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *