Holistiskt synsätt eller inte

Dagens sjukvård i västvärlden är i allra högsta grad specialiserad så det blir sällan rätt att tala om att en vårdgivare kan ha ett helhetssyn. Oftast är det terapeuter inom alternativmedicin som profilerar sig med att ha ett holistiskt synsätt eller helhetssyn. Men faktum är att det medicinsk fälten är för omfattande att någon enskild ska klarar att kunna allt. I bästa fall kan man mycket ett par området och betydligt mindre om andra medicinska inriktningar. De terapeuter som hävdar att de har helhetssyn har oftast en kortare utbildning än många av oss som arbetar inom den skolmedicinska sjukvården och de har en ganska ytlig kunskapsnivå inom flera medicinska ämnen. Med detta sagt har självklart alla som arbetar inom hälsovård oberoende om det är inom skolmedicin, komplementär medicin eller alternativ medicin en möjligt att hjälpa sina patienter vilket sker dagligen.

Det är därför läkare med allmänmedicinsk specialistkompetens vid svårare fall behöver remittera patienter vidare till andra specialdieter. Detta kan ibland uppfattas som om läkaren inte kan men istället handlar det en god insikt om när patienter ska träffa andra vårdgivare och specialister.

Från mitt perspektiv så vill jag i bästa fall en delvis helhetssyn även om jag efter min grundutbildning på 3 år till legitimerad sjukgymnast studerat diverse olika kurser och utbildningar i mer än 3 år till. Min ”helhetssyn” är inriktad på att undersöka utifrån ortopediskmedicinska tester och neurologitester patienter med olika smärt- och rörelsebesvär. Olika manuella behandlingsmetoder och dry needling används för smärtlindring och återställa funktion men även råd om övningar och regim ges. Sedan tar jag i min medicinska bedömning hänsyn olika faktorer om patientens hälsa, såväl fysiskt som psykiskt för att avgöra vad som är lämpligt. I några fall kan patienter förvänta sig att de har kommit rätt när de sökt mig men min medicinska bedömning att jag inte rätt vårdgivare för att påbörja eller fortsätta rehabilitering. Det kan handla om patienter med psykisk ohälsa som inverkar på fysiska symtom, oklarheter från min sida angående diagnoser eller läkemedelsintag.

Avslutningsvis vill jag inte påstå att jag arbetar holistiskt och jag inser också mina begränsningar i kunskaper samt vet jag vilka tillstånd som jag skulle kunna hjälpa patienter med. Söker patienter med besvär från flera olika områden kommer jag för det mesta att rikta in mer på några områden. Att exempelvis undersöka både ländrygg och nacke samtidigt är sällan tidsmässigt möjligt.

David Aston
Ergonom/Leg. Sjukgymnast

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *