Splittrad svensk massage med vissa risker

Jag har mellan år 2000 och 2014 varit involverad i utbildningar av massörer och massageterapeuter där jag har sett hur splittrad den svenska massagen har varit. På skolan som jag arbetade på under dessa år hade man som mest 350 elever inskrivna per termin fördelat på Sveriges tre största städer. Under de över 10 åren jag även var utbildningsansvarig på skolan så utökade man utbildningstiden med längre dagar och även fler undervisningsdagar. En diskussion pågick om att miniminivån på 300 timmar handledd utbildning plus 50 timmar extern praktik för att bli certifierad massör behövdes ökas. I praktiken innebär 300 timmar ungefär 40 kursdagar (7 timmars undervisning per dag) inklusive elevpraktik. Detta var skolorna inom Branschrådet Svensk Massage inte överens om och i synnerhet pågick en diskussion om att certifiera till en högre nivå.

Idag finns det två branschråd inom massagesegmentet där en ansvarar för certifiering till massör medan den andra till certifierad medicinsk massageterapeut. Det finns även andra branschråd för kroppsterapeuter men i vissa fall är dessa direkt kopplad till en enskild skola eller fungerar för andra terapiformer. I åtanke ska man ha att skolor själv kan välja ange egna titlar till diplomerad nivå. För att göra det lite mer förvirrande så finns en huvudorganisation som nu heter Svensk Massage där branschråden finns med men även yrkesförbund och företag som har friskvård och massage på arbetsplatser är medlemmar. I denna situation med nya organisationer har den största och äldsta skolan Axelsons Gymnastiska Institut (Axelsons) lämnat Svensk Massage och har nu istället samarbete med det äldsta förbundet Kroppsterapeuterna Yrkesförbund som några år tidigare lämnade Svensk Massage. Axelsons har flera olika utbildning och nivåer men utbildar även till medicinsk massageterapeut på nästan ett år varav en stor del är på heltid.

Massage kan uppfattas som primärt ett hantverk men ska man arbeta professionellt finns det ganska mycket teori så man måste läsa.

Fler längre utbildningar

Idag utbildas det överlag färre massörer och massageterapeuter vilket kan beror på att marknaden har varit ganska svår vilket under dessa Coronatider också visar hur bräckligt det är för en del kroppsterapeuter. När jag själv läste till massör var utbildning på deltid under en termin med cirka 200 timmar och när Branschrådet Svensk Massage i början av 2000-talet kom överens om nivån till certifierad massör var menat det skulle omfatta minsta 385 timmar handledd undervisning. Fler skolor har sett behovet av att ha gedigna utbildningar till massageterapeut och har lagt upp utbildningar som är på ett år eller mer.

Den massageskola som verkar har lyckats här är Bergqvist Massage & Friskvårdstutbildningar som har en yrkeshögskoleutbildning på två år i Linköping och Malmö men kommer även börja med den i Stockholm. Valjevikens folkhögskola har en ett årig utbildning på heltid medan Åsa folkhögskolan har distansutbildning med fysiska träffar under ett år. Det är endast Bergqvist Massage & Friskvårdsutbildningar som certifierar till diplomerad medicinsk massageterapeut medan övriga skolor i Svensk Massage certifierar till den lägre nivån massör. Folkhögskolorna är har låga avgifter och likaså Bergqvist Massage & Friskvård då de får bidrag för sina verksamheter. Möjligt till CSN-lån finns också. Svenska Hälsoteamet och Hälsoteket, Axelsons är de skolor som tar ut kursavgifter vilket de behöver göra då de inte får bidrag.

SkolaFöretag bakomVerksam iEkonomi
Bergqvist Massage & Friskvård
Organisationsnummer sedan 2002:
556625-8769
Linköping
Malmö
Stockholm
Aktiebolag utan anmärkning
Svenska Hälsoteamet
Organisationsnummer sedan 2010:
556811-7948
Jönköping
Karlstad
Karlskrona
Umeå
Aktiebolag utan anmärkningar
HälsoteketOrganisationsnummer sedan 2018:
559159-5995
Malmö
Göteborg
Aktiebolag med anmärkning
Åsa Folkhögskola
Region Sörmland
Sköldinge
Ej applicerbart
Valjeviken Folkhögskola
Organisationsnummer sedan 1988:
836200-8628
SölvesborgEj applicerbart då det är en stiftelse
Axelsons Gymnastiska InstitutOrganisationsnummer sedan 1972:
556165-7429
Göteborg
Stockholm
Aktiebolag utan anmärkningar
Nu ska man komma ihåg att även Corona påverkat många företag så har den ekonomiska situationen i uppstått innan Coronapandemin. Organisationsnumret är det som behövs om du ska fråga Kronofogdemyndigheten om skulder hos en viss skola.

Varierande längd på massageutbildningar med olika kompetens

Dilemmat som jag ser är att det idag är flera skolor som satsar på längre utbildningar och utbildar till högre nivå än miniminivån certifierad massör. Vissa skolor som Bergqvist har både en 2 årig yrkesutbildning men även kortare utbildningar. Någonstans är längden av utbildning betydelsefull när gäller att hinna gå in mer djupet inom olika ämnen och får handledning i praktiska färdigheter. Egentligen är det således inget dåligt med längre utbildningar då många andra yrkesutbildning också med åren har utökats i längd men problemet är att marknaden för färdiga massörer och massageterapeuter blir splittrad. Massageterapeuter som varit verksamma i flera år har i många fall valt att komplettera sina utbildningar med diverse kurser och det finns även massörer/massageterapeut som utbildar inom terapier eller till personliga tränare.

Det finns även skolor som är utanför Svensk Massage och Kroppsterapeuterna där nivån utbildningslängd och innehåll varierar.

För konsumenten som ska välja en massör eller massageterapeut så kan det vara ganska stora skillnader i kompetens där högsta och lägsta nivå tyvärr kan vara stor. Detta var naturligtvis inte vad Branschrådet Svensk Massage i början av 2000-talet hade som mål då tanken vara att ena branschen.

Ekonomiska risker att utbilda sig till massör/massageterapeut

Kontrollera hur många timmar som utbildningen innehåller med lärare. Även en lägre kursavgift kan innebära att du egentligen betalar mer per undervisningstimme om kursdagarna är få. Utbildningar till massageterapeut som har mindre än 40 kursdagar uppnår egentligen inte minimikraven ens för certifierad massör.

Ett annat dilemma är att inget branschråd eller förbund ställer krav på skolornas ekonomi eller åtminstone åtagande gentemot elever. I tidigare inlägg har jag skrivit om att det är viktigt att kontrollera skolans ekonomi så att du som anmäld elev verkligen kan fullfölja utbildningen eller få pengarna tillbaka om du avanmäler dig (kan inte ske för sent inpå kursstart). Tyvärr har det skett att ett företag bakom en skola inte har återbetalt kursavgifter även när kursen är inställd. Tidigare aktiebolag bakom skolan har också gått i konkurs. I dag är det fortsatt samma skola men via annat aktiebolag där fodringar finns hos Kronofogdemyndigheten på företaget.

Lättast är att ringa Kronofogdemyndigheten på 0771-73 73 00 så har du rätt att få reda på skulder som finns hos ett företag. Du behöver i sådana fall bara ange organisationsnumret bakom skolan vilket du hittar i tabellen ovan. Detta rekommenderas verkligen att du planerar att anmäla dig till en utbildning inom massage.

Malmö den 31 maj 2020

David Aston

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *