Komplementärmedicinska Högskolan i konkurs?

Nyligen tittade jag runt på Komplementärmedicinska Högskolan (KMH) som grundades av sjukgymnasten Laila Zryd Carlsson och det verkar som att Laila har tagit ett kliv tillbaka medan hennes son Andreas ser ut som om han står som ansvarig för verksamheten/företaget. Intressant är att på deras webbplats kring anmälningar  så framkommer inget om vilket företag som står bakom skolan

Men när man kontrollerar bankgironumret som finns på KMH-skolans webbplats så framkommer det att företaget Sjukgymnastinstitutet Zryd Carlsson AB ligger bakom KMH-skolan vilket i och för sig inte är något nytt eller anmärkningsvärt då verksamhetsnamn och webbplats inte behöver vara den samma som det registrerade företagsnamnet. Däremot finner men inget om skolan oberoende hur man söker på Myndigheten för Yrkeshögskola där skolan ska en godkänd YH-utbildning till medicinsk massageterapeut. Vid närmare titt på  webbplatsen ser man att deras framtida utbildning till medicinsk massageterapeut inte leder till en yrkeshögskoleexamen och eleverna måste nu återigen betala kursavgiften själva på närmare 80 000 kr för tre terminers delvisa distansstudier.

bankgiro_KMH

Det fick mig att sedan kontrollera med ett kreditupplysningsföretag och där ser det ut att en konskursansökan ska vara inlämnad till Tingsrätten. Samtidigt finns Z-gårdens individ- och familjebehandling AB som ingår i koncernstrukturen som jag kan tänka mig kan ta över verksamheten. Hoppas inte att några elever hamnar i kläm med att de betalar för en utbildning som de inte får påbörja eller fullfölja. Hos Kronofogdemyndigheten får man information att grundaren Laila Zryd Carlsson har fodringar på cirka 250 000 kr på bolaget som hennes son driver. Verkar mycket skumt om det inte är interna familjekonflikter.

Jag kommer att ta upp mer om KMH-skolan och massagebranschen då jag tidigare som utbildningsansvarig på Hälsoteket i 11 års tid har haft en hel del dialog för uttrycka det milt med KMH inom ramen för Branschrådet Svensk Massage. KMH valde dock för ett par år sedan att lämna Branschrådet Svensk Massage då en del av deras åsikter kring vissa viktiga ståndpunkter skiljde sig åt från resterande skolor i Branschrådet.

Mer information följer när jag vet mer.

6 svar på ”Komplementärmedicinska Högskolan i konkurs?”

 1. Jag har hört att Laila Zryd-Carlsson har fått sparken av sin egen son på oklara grunder. Trist 🙁

  1. Hej Lars!

   Tack för informationen. Uppfattade att något inte stod rätt till då Laila hade fordringar på bolaget bakom KMH. Laila lämnade väl över företaget till sonen och hon trodde säkert att hon skulle fortsätta med undervisa.

 2. Tack för info och engagemang, vi har betalt två utbildningar i taktilmassage åt våra assistenter till dotter med Retts syndrom.
  Våra assistenter har inte kunnat fullfölja sina utbildningar pga av att skolan har gått upp i rök.
  Varken Cecilia Lindberg eller någon annan går att få kontakt med.
  Hur gör man för att få kursvgiften tillbaks?

 3. Laila….-….Jättesynd om en duktig och kunnig entreprenör i massagebranschen; hon var ett eldjärn och hade många goda järn i elden likaså ideer, jag gillar henne!
  ….hennes son med medarbetare verkar vara mer ^spelare^ på den finansiella sidan och har säkert tagit ”vatten över huvudet”…tjatjiiii så kan det gå; gör inget…..inget skumt över Laila, det intygar jag!
  Mvh, Dr.Prof. Leo Frank-P.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *