Journalsystem år 2014

I Skånska Dagbladet kan man läsa en artikel om Region Skånes planer på att inskaffa ett nytt journalsystem då det nuvarande PMO har haft många brister.

I Sverige är det ett par större företag som har marknaden i att leverera digitala journalprogram till sjukvårdens aktörer. Jag använder själv ett idag föråldrat system som heter Medidoc. Företaget Medidoc finns inte kvar utan gick in ett annat företag som heter Profdoc som senare blev uppköpta av CompuGroup Medical (CGM). CGM lanserar i sin tur ett annat journalsystem som kallas för Asynja J4 men företaget ansvarar fortfarande för de tidigare journalprogrammen från de företag de har köpt upp däribland PMO.

medidocjournal
Medidoc är journalsystemet som jag har använt sedan början av 2000-talet.

En himla soppa är det och servicenivån på journalleverantörerna är minst sagt undermålig och där många förstår att om de inte ens kan leverera bra program till landstingen för flera miljoner kronor så gör företag som CGM inte så mycket bättre ifrån sig till små kliniker som mig. Jag har suttit och väntat på att mitt Medidoc ska kunna konverteras till ett av de nyare programmen i flera års tid. Nu är det till och med så att PMO inte är aktuellt mer utan det gäller den icke färdigutvecklade Asynja J4 vilket är ett program som saknar kompatibelt med senaste Windows operativsystem, Windows 8 med webbläsaren IE 11. Knappast imponerande.

Man hade kunna förvänta sig bättre upphandling idag av journalsystem men även att tillverkarna av journalprogram gör flexibla och mer användarvänliga system som inte blir föråldrade snabbt.

David Aston

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *