Kuddar och nackproblem

Från och till frågar patienter som har nackproblem om det är något de ska tänka på med kuddar. Ur ett vetenskapligt perspektiv har vi så mycket stöd för vilken kudde kan fungera bättre. Överlag kan man dock tänka på om man vaknar på natten eller morgonen på grund av smärtor eller stelhet i nacken så kan kudden ha betydelse. Problemet är det finns patienter som provet en rad olika kuddar utan att märka någon skillnad. Det är inte heller så att en dyrare kudde alltid är bättre men det är viktigt att tänka på att kuddar slits och behöver bytas ut med jämna mellanrum.

Personligen uppskattar jag kuddar som är tryckavlastande som exempelvis tempur eller med tempurliknade material. Dock ogillar jag de som är formanpassade utan jag föredrar en vanlig kuddform. Det behöver inte vara fel att variera mellan två olika kuddar.

David Aston
Ergonom/Leg. Sjukgymnast

2 svar på ”Kuddar och nackproblem”

  1. Hej!

   Ibland kan nya kuddar behöva viss tid att vänja sig vid. Sedan kanske inte en eventuell värk som kan uppstå ska kallas för träningsvärk. Yrsel är däremot mycket ovanligt att det ska vara sammankopplat med muskelspänningar eller begränsad rörlighet i nacken vilket hypotetiskt kan tänkas påverkas av huvudets position när du sover. Yrsel bör utredas av läkare eller fysioterapeut då det finns flera olika former av yrsel som kan behandlas.

   Hoppas det var svar på din fråga!

   David Aston
   Ergonom/Leg. Sjukgymnast

   David Aston

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *