Bara massage hos sjukgymnast

Det har hänt ett par tillfällen de senaste månaderna att patient har sökt till mig och bara önskat få massage. Det ska betonas att även om jag kan integrera massage i en del behandlingar så avgör jag vilka behandlingsmetoder som lämpliga för dig utifrån min undersökning. Naturligtvis informeras du om behandlingsupplägg och rehabiliteringsplan. En fysioterapeutisk undersökning med ortopediska och neurologiska tester ligger till grund för vad du som patient behöver göra på egen hand.

Det är också viktigt att veta om vad du berättar kring ditt mående och din hälsa i överlag då exempelvis underliggande större stress och svårare utmattning kan medföra att manuell behandling inklusive massage inte är att rekommendera. Det kan i sådana falla mer meningsfullt att prova olika avslappnings- eller kroppskännedomsövningar.

I sammanhanget ska man veta att massage även om många anser det är skönt bara är en metod av flera för att minska ner muskelspänningar. Men om det finns underliggande problem med ledrörlighet eller svaghet behöver det också åtgärdas. En lyckad behandlingsresultat handlar inte bara om behandlingar som jag utför utan oftast även om vad du som patient kan göra på egen hand med vägledning av mig. Det kan handla om några få specifika övningar för koordination, balans, muskelkontroll, stabilitet, muskelträning, rörlighet, töjning och/eller avslappning.

För en del patienter som är färdigbehandlad erbjuder jag ren friskvårdande massage men då är inte inom högkostnadsskyddet eller subventionerat via sjukvårdssystemet.

David Aston
Leg. Sjukgymnast

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *