Välja massageskola; kort eller längre utbildning?

När jag själv arbetade som utbildningsansvarig på en skola utökades utbildningen till (medicinsk) massageterapeut med fler och längre dagar för att försöka säkerställa att blivande massageterapeuter fick med sig en rimlig nivå i praktisk färdighetsträning och teoretiska kunskaper inom anatomi, fysiologi, sjukdomar och skador. Idag har samma skola som jag arbetat på valt att reducera antalet kursdagar men priset är densamma för utbildningen.

Vill man bara lära sig massage till husbehov så kan en kortare kurs fungera mer än väl för det men ska en skola utbilda blivande terapeuter som ska arbeta professionellt och patientsäkert behövs en längre utbildning. Det ligger även i linje med hur man utökat utbildningarna inom många vårdyrken som exempelvis sjuksköterska, arbetsterapeut och fysioterapeut till treåriga utbildning med kandidatexamen.

Pressur, lokalt tryck på en muskelspänning, är massageterapeutisk teknik som kan uppfattas enkel att utföra men förståelse för när, hur och varför kan vara mer komplext.

Kort kontra lång utbildning till massageterapeut

En kortare utbildning till massageterapeut har oftast fördelen av att vara billigare men det är oftast enda fördelen och tittar man sedan på en del av de längsta utbildningar sker som Yrkeshögskola där kursavgift inte finns så försvinner fördelen med den kortare utbildningen. Nackdelen med de längre utbildningar är det kan krävas CSN-lån (eller andra lån eller sparad kapital) om man inte försöker kombinera studierna med att arbete. En annan faktor att ta hänsyn till vid längre utbildningar till massageterapeuter är att det kommer även kräva mer motiverade kursdeltagare och kraven på dem är för det mesta högre vilket naturligtvis gagnar patienter och klienter i slutändan.

Manuell muskeltöjning är en del av den massageterapeut ska behärska vilket kräver goda
kunskaper i tillämpad anatomi men även patologi. Bilden visar manuell töjning av mellersta
delen av trapezius.

Ekonomiska risker

I mitt tidigare inlägg om splittrad massage kan du även läsa om problemet med branschen i Sverige men även att ekonomiskt kan finnas risker med att anmäla sig till massageskolor vars ekonomi även innan Covid 19 hade anmärkningar där avgifter inte betalas tillbaka vid inställda kurser.

Värdera flera olika faktorer innan du väljer att utbilda dig till massageterapeut.

Kontrollera skolan du överväger att anmäla dig till i synnerhet deras ekonomi och skulder som kan finnas hos Kronofogden. Tänk på att skolor som kanske har haft ett bra rykte med åren kan ha förändrats och vissa fall finns det en ny ledning, lärarkår och bolag bakom skolan men även upplägget på utbildningen kan ha ändrats. De diplom till olika yrkestitlar som varje skola väljer att dela ut är svåra att värdera vid första anblick. Oftast framkommer inte hur omfattande och djup en utbildning har varit. Sedan finns det i Sverige inget hinder från att dela ut diplom eller betyg till massör, massageterapeut eller medicinsk massageterapeut. Vilka krav skolan stället är upp till skolan och hur seriösa skolan är. Det finns skolor som inte har kunskapsprov och diplomerar sina elever efter några veckor medan den seriösa skolan ser ett värde i att få ut välutbildade terapeuter där kunskapskontroller sker och en prestation utöver närvaro behövs för att ta sig igenom utbildningen till massör eller massageterapeut.

Anatomi ska vara ett viktigt ämne för medicinska massageterapeuter och examinationer med skriftlig
tentamen bör vara en naturlig del av utbildningen.

Personligen tror jag att då marknaden i Sverige är splittrad som den är och färre massörer och massageterapeuter examineras kommer det att finnas ett A respektive B lag av massörer/massageterapeuter. Antagligen har det utbildats för många inom massageterapi tidigare så kommer konkurrensen om arbete kräva att massageterapeuten framöver är mer utbildad jämfört med för 10 år sedan eller ännu längre tillbaka. Det blir en tydlig kontrast mellan de (medicinska) massageterapeuter som går utbildningar på totalt 20-40 dagar jämfört de som väljer utbildningar på heltid eller nästan heltid i 1 – 2 år.

Malmö den 12 augusti 2020

David Aston
Leg. Sjukgymnast

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *