Privat fysioterapi

Jag har sedan min examen som sjukgymnast år 2000 haft en egen klinik på lite olika områden i Malmö. De första åren hade jag mycket få patienter och valde då att vikariera ett par sommar hos två andra fysioterapeuter med landstingsavtal samt arbetade jag även extra på en privat fysioterapiklinik utan avtal.

Forfrarande är en del av min verksamhet inriktad på utbildningar inom manuell terapi, smärtbehandling och anatomi samt fysiologi här i en av mina lokaler innan jag skaffade avtal med Region Skåne..

Jag var istället sedan framtill år 2014 primärt involverad i arbete med utbildning av massageterapeuter och personliga tränare så min klinik var inte den mest inkomstbringande delen av min verksamhet. Periodvis arbetade jag också som ergonom med arbetsplatsanalyser, hälsoprofiler och teambaserade arbetsförmågebedömningar. Successivt under dessa år fick jag fler och fler patienter även om jag inte hade något avtal för att ta emot patient på sedvanlig vårdtaxa men omsättning av min klinik var ändå aldrig mer än på sin höjd en tredjedel av min företagsverksamhet. Jag försökte även vid ett tillfälle i början av 2000-talet ansöka om samverkansavtal med Regionen men fick svaret att det inte fanns möjlighet till det. Faktum är att från år 1994 vilket är några innan jag blev färdig sjukgymnast upphörde möjligheten för sjukgymnaster och läkare att få etablering med avtal med regionen man var verksam i. Framtill 1994 var kravet för en sjukgymnast att hen hade arbetat 2 år och sedan kunde man få en etablering. I samband med att vårdval introducerades 2009 framkom det rent juridiskt att befintliga sjukgymnaster/fysioterapeuter och läkare med etablering skulle kunna sälja sina etableringar. Initialt har dessa etableringar som sålts för sjukgymnaster legat på 700-900 000 kronor. Försäljningen sker via regionen i en dold budgivning och med få undantag är det rätten till att få ett samverkansavtal med regionen man budar på. Förslag har förekommit att avveckla etableringarna vilket även inneburit att jag har varit osäker på hur långsiktigt det skulle vara att försöka köpa en etablering.

Nackdelen hursomhelst för mig som sjukgymnast när jag arbetade utan avtal med regionen var att det helt enkelt blev för dyrt för många patienter att besöka mig och oftast blev behandlingsserierna korta mer lämpade för en del akuta tillstånd som ryggskott, nackspärr och bristningar. Medan de patienter som behövde mer långvarig rehabilitering var det svårt att motivera att fortsätta hos mig då vårdcentralens fysioterapeuter eller fysioterapeuter med avtal blev betydligt billigare med högkostnadsskydd och frikort.

kursmaterial_massageterapi_halsoteket
I min första klinikrum som jag under 10 år hade på ett större gym skedde även fotografering av kursmaterial där olika kollegor fick agera patient.


År 2017 efter ett par års anställning som fysioterapeut på en privat klinik och i kommunens hemsjukvård skaffade jag mig en etablering. Det har varit en nyttig erfarenhet att arbeta inom kommunens hemsjukvård och dessförinnan på en privat smärtmottagning. Samtidigt upplevde jag också nackdelar som fanns inom dessa sjukvårdsverksamheter och då var steget mer enkel för mig att försöka vinna ett anbud för en etablering. Sedan dag ett med etablering har det inneburit att jag har varit fullbokad och ganska snabbt fick jag även väntetider för nybesök på 3-5 veckor. Fördelen för mig med etablering är att jag kan arbeta utan att behöva ta hänsyn till någon annan och att kan gå de vidareutbildningar som jag vill. För patienter innebär det jag erbjuder även besökstider senare eftermiddagar och helger. Sedan kan jag fördjupa min kunskaper och färdigheter på det vis som passar mig och de patienter som jag träffar.

En del kritik till oss privata sjukgymnaster/fysioterapeuter med samverkansavtal inom ramen för etablering har varit att vi överbehandlar patienter men Region Skåne som jag har avtal men har vid sin allmänna granskning av min verksamhet fått fram följande statistik om min verksamhet:

Region Skånes granskning om besök 2018 och första halvåret 2019.

Antal besök per patient var i genomsnitt 3,6 under 2018 och 2,7 under första halvåret 2019 vilket är lägre än vid jämförelse med andra vårdgivare verksamma enligt samma lag där genomsnittet 2018 var 7,9 och år 2019 var det 6,1.

Maximalt antal besök för den patient med flest besök hos mig under 2018 var 21 besök respektive under 2019 var det 16 besök. Fyra patienter hos mig hade fler än 15 besök under 2018 och 1 patient under 2019 hade mer än 15 besök. Att några patienter har fler besök beror oftast på en skada eller en sjukdomsbild som kräver en längre rehabilitering. Vi sjukgymnaster/fysioterapeuter ska kunna ur evidens och beprövad erfarenhet motivera våra åtgärder.

Problem har däremot funnits och finns säkert fortfarande att privata sjukgymnaster överbehandlar och regionerna har uppdagat oegentligheter hos några fysioterapeuter vid mer fördjupad granskning vilket det finns en pressrelease i Skåne från 2016 att läsa om. Samtidigt skrivs det följande i pressreleasen: ”Vi ska komma ihåg att det finns ett mycket stort antal välfungerande sjukgymnastverksamheter i Skåne och det är mycket ovanligt att Region Skåne polisanmäler en vårdgivare. I det nu anmälda fallet handlar det om så uppenbara skillnader mellan utbetald ersättning och genomförda besök att vi inte ser någon annan tänkbar väg än att polisanmäla”.

Brister i journalföring noterades också vid en senare granskning av fysioterapeuter på vårdcentraler men här är det ekonomiska systemet att vårdcentralerna får en ersättning för varje listad patient och inte för varje besök.

Det är naturligtvis bara positivt att fysioterapeuter eller läkare med avtal som har direkta oegentligheter hittas och anmäls.

David Aston
Leg. Sjukgymnast

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *