Vårdcentraler fuskar med diagnoser

Tyvärr så kvittar det vilka system som finns vad gäller drift av offentlig finansierad sjukvård då oseriösa aktörer och felaktigheter sker. Ett inslag från SVT Väst om hur nästan hälften av 29 granskade vårdcentraler i Västra Götaland där man i hittade man felaktigheter som att:
– personalen medvetet ha använt sig av irrelevanta diagnoser

– registrering även äldre och redan välkända sjukdomstillstånd.

– dubbeldiagnoser förekommit

Ackrediterade vårdcentraler i Västra Götalandsregionen får ersättning per antal listade patienter som viktas beroende på diagnoser, förväntad vårdinsats, läkemedel och besök. Tyngre och fler diagnoser ger vårdcentralen mer pengar. Systemet heter ACG (Adjusted clinical group). vilket utgår från vilka sjukdomar och skador som patienten har och det används av fler regioner.

I förekommande fallet ger kommunikatörer Max Själander ett för mig ett konstigt svar om hur mycket pengar det handlar om:–”Det har inte kostat regionen något utan det är en konstant summa som vården kostar. Men det som blir väldigt fel är att vårdcentraler som gör rätt får för lite pengar och de som gör fel får för mycket.”

Hursomhelst verkar det som om regionen kommer att vidta åtgärder mot de berörda vårdcentralerna.

Svensk förening för allmänmedicin (SFAM) där har ersättningsmodellen enligt ACG länge vållat debatt. SFAM:s ordförande Dr Magnus Isacson och arbetar själv på vårdcentral, säger till Dagens Medicin att han hoppas att granskningen i Västra Götalandsregionen tar en rejäl diskussion igen om ACG verkligen är det mest lämpliga ersättningssystemet. Magnus Isacsson hade hellre velat ser att regionerna lägger större tonvikt vid faktorer så som patienters ålder och socioekonomiska status vilket inte kan manipuleras.

Oberoende vilka ersättningsystem som finns leder till risker att regionen får det man frågar efter. Exempelvis kan ersättning för många besök leda till fler besök och risk att vissa försöker lura systemet.

David Aston
Leg. Sjukgymnast


2 svar på ”Vårdcentraler fuskar med diagnoser”

 1. Enligt Socialstyrelsens föreskrifter angående patientens rättigheter och möjligheter om en god,trygg och säker vård så ska varje patient bemötas med respekt,delaktighet och samtycke inom hälso och sjukvården.Varför blir då varje patient utan deras delaktighet och samtycke inregistrerad i ett ACG-system som endast är till för vinstindrivande och ekonomiska syften och härmed utan tanke på patientens bästa eller eget val genom detta och där patienterna blir utnyttjade och utsatt för övergrepp genom bla irrelevanta,onödiga diagnoser och felaktiga bemötanden därefter som leder till missförstånd och skador inom hälso och sjukvården.

  1. Hej!

   Tack för din kommentar. Det finns absolut problem och brister med nuvarande vårdcentralsystemet sedan kanske inte just mitt inlägg handlar om skador som uppstår inom vården. Jag kan inte heller se om det finns ett samband mellan onödiga diagnoser och skador. Naturligtvis är det inte bra för patienterna att diagnoser ställs som inte är relevanta. I en del fall känns det också som att diagnoser med snarlik och angränsande tillstånd används vilket ur ett patientsäkerhetsperspektiv inte behöver utgöra en fara men ändå onödigt.

   Bästa hälsningar

   David Aston

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *