Vårdvalssystemet har inte inneburit ökad patientnöjdhet

En studie av John Magnus Roos, forskare vid Göteborgs universitet har undersökt hur nöjd patienter är med vårdcentralerna . Lagen om vårdval (LOV) som infördes 2009 där såväl regionens egna vårdcentraler som privatdrivna vårdcentraler kan ackrediteras och ingå den offentliga finansierade primärvården. Andra delar som bland annat tillkommer inom vårdval psykoterapi och smärtbehandling.

Resultaten från studien visar att invånarnas nöjdhet i regionen Västergötland med vårdcentraler hade försämrats sedan 2009. Frågan invånarna fick att besvara gällde ”Vad anser du om servicen i den kommun du bor på följande område? – Vårdcentral”. Medelvärdet i nöjdhet var 3,72, på en femgradig skala år 2009 medan år 2017 hade medelvärdet sjunkit till 3,44. Minskningen var statistiskt säkerställd.

Vårdcentralerna som är offentligt finansierade idag får en ersättning för varje patient som listar sig på vårdcentralen där hänsyn till olika faktorer som ålder och diagnoser avgör ersättningen totalt sätt. Däremot erhåller inte vårdcentralen ersättning för varje besök kan förklara att i regionen Västergötland har antalet vårdcentraler mer eller mindre detsamma under åren 2009 till 2017 även andel privatdrivna vårdcentraler har ökat.

David Aston
Leg. Sjukgymnast

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *