Företag bakom massörskola som inte återbetalade kursavgifter har gått i konkurs

I mitt tidigare inlägg från december 2018 kan ni läsa om hur en av skolorna i Branschrådet Svensk Massage inte har återbetalat kursavgifter när utbildningar har ställts in. För några dagar sedan gick Optimalgruppen AB i konkurs som varit bolaget bakom massageskolan Hälsoteket sedan 2015. När man kontaktar Kronofogden har företaget skulder på flera hundratusen kronor där det även inkluderar fodringar från flera olika belopp av 18995 kr och 19995 kr vilket är motsvarande kursavgiften för ett steg på Hälsoteket. Det finns antagligen även ett mörkertal med att personer som inte valt att gå till Kronofogden för deras fodringar.

Arbetade själv i närmare 15 år på Hälsoteket

Hälsoteket som jag själv arbetade på med utbildningar till massör och massageterapeut mellan 2000 och 2014 drevs då av Nordic Hälsotek AB som gick i konkurs 2015. På den tiden var det bland annat fodringar från tidigare anställda och lärare som föranledde konkursen även om företaget bara något år tidigare hade goda ekonomiska nyckeltal.

Här en bild på från tidig 2003 i samband med framtagning av kursmaterial till massageterapeututbildning där jag tester dynamisk styrka i en höftmuskel.

Jag har med denna blogg försökt uppmärksamma potentiella risker som finns med att köpa en utbildningar av Hälsoteket. Tyvärr verkar det bli en dyrköpt erfarenhet nu då Optimalgruppen AB som varit företaget bakom Hälsoteket mellan 2015 och 2018 enligt Kronofogden inte har utmätningsbara tillgångar för att täcka skulderna. Tittar man närmare nu så är det ett nystartat bolag vid namnet Optimal Partner AB som ligger bakom Hälsoteket från sommaren 2018. På Hitta eller Allabolag så ser ni att företagen har samma adress och delar av styrelsen är densamma.

Axplock från anatomitentamen som jag använda när jag arbetade på Hälsoteket.

Svårigheter att kontrollera verksamheter som byter företag

Även om det är givande att utbilda sig till massör och massageterapeut bör du som intresserad inte ta något för givit. I detta fall väljer en etablerad skola sedan över 20 år tillbaka och som även är medlem i Branschrådet Svensk Massage att inte återbetala kursavgifter när utbildningar ställs in. Jag har tidigare skrivit om behovet att innan man anmäler sig till en utbildning att kontrollera skolan . Men hur gör man detta om det inom loppet av några år sker byten av det bakomliggande företaget till skolan? När skulderna blir för stora och företaget går i konkurs så tar ett nytt företag över skolan. Det blir automatiskt svårare att kontrollera en verksamhet i sådana fall.

Malmö den 15 juni 2019

David Aston

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *