Längre utbildning till massageterapeut

När jag själv utbildade mig till massör 1993 så var utbildningen på knappt 200 timmar och innefattade även terapeutiska ämnen som lite undersökning och töjningar men med obefintlig teori i medicinska ämnen. På min tid som utbildningsansvarig på en skola som utbildade massageterapeuter var utbildningen med lärarledd undervisning cirka 380 timmar vilket är miniminivån som Branschrådet Svensk Massage har som minimikrav. Idag har någon skola även minskat på den lärarledda undervisning då elevpraktik räknas in och samtidigt behåller skolan samma kursavgift vilket innebär höjning om man tar hänsyn till att eleven får mindre praktisk färdighetsträning.

Sedan har vissa skolor fått bidrag via staten så att kursavgifter inte behövts ta ut av elever ökat antalet undervisningstimmar till 3-4 terminers heltidsstudier. Fördelen för eleven är att det ger en mer gedigen grundutbildning även om befintliga massageterapeuter som har gått en kortare utbildning kan ha minst samma kompetens beroende på hur de har arbetet och vilka vidareutbildningar de har gått efter grundutbildningen.

En massageutbildning bör omfatta en hel del praktisk färdighetsträning.

Tittar vi närmare på en av de längre massageterapeututbildningarna som sker inom  Yrkeshögskolan så har Bergqvist Massage och Friskvårdsutbildningar givit eleven möjlighet att få examen som både medicinsk massageterapeut och personlig tränare vilket är positivt. Det kan öka möjligheten för arbetsmöjligheter. Samtidigt är medicinsk massageterapi och personlig träning inte synonymt med varandra och det förutsätter att eleven som väljer att gå utbildningen är insiktsfull i de olika rollerna. Min erfarenhet från när jag arbetade med grundutbildning av (medicinska) massageterapeuter så var det långt ifrån alla som var intresserade av personliga träning där det krävs mer fördjupade kunskaper inom friskvård, träningslära och beteendemedicin .

Själv arbetade jag under större delen av 1990-talet med träning som medlemstränare på olika gym vilket idag skulle räknas som en PT-tjänst. Vad man kan tänka på att även om intresset är att bli massageterapeut är störst så är det i många sammanhang bra att kunna agera vägledare inom träning och hälsa för olika individer, såväl de som är friska men även de med mindre besvär. Positivt är att Bergqvist har redogjort tydligt på deras webbplats om utbildningens innehåll och omfattning. Det du kanske bör fundera på om det är din första utbildning efter gymnasiet är om du kanske ska överväga att välja och studera en längre utbildning inom hälsovården som t.ex. fysioterapeut, naprapat där fördelarna blir en både bredare och djupare utbildning samt är i synnerhet för en fysioterapeut idag relativt lätt att få en anställning. Fysioterapeuter har även mycket stora möjligheter till diverse vidareutbildningar efter grundexamen. Fysioterapeututbildningen är också kostnadsfri till skillnad från naprapatutbildning som har ganska höga terminsavgifter.  Du ska vara insiktsfull i att de flesta medicinska massageterapeuter är egna företagare men allt vad det innebär.

Malmö den 9 januari 2019

David Aston
Leg. Sjukgymnast

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *