Arbetsskador hos massörer

Att arbeta på heltid eller närmare heltid som massör eller massageterapeuter är ett fysiskt krävande vilket tyvärr sällan skolor som utbildar massörer eller massageterapeuter lyfter fram. Det finns massörer som har haft fullt upp med att massera men efter några år kommer överbelastningsskadorna. Däremot inte sagt att man behöver arbeta på heltid utan du kan som massör eller (medicinsk) massageterapeuter komplettera med att arbeta med något annat. Det kan vara ett arbete utanför hälsosektorn men även inom andra segment inom hälsosektorn med föredrag, rådgivning med mera. En del uppdragsgivare ser hellre också att massören eller massageterapeuten behöver ha andra kompetenser än endast kunna ge massage. Det kan till och med vara så att man föredrar en exempelvis en personlig tränare eller hudterapeut som har gått en kortare massageutbildning än en renodlad medicinsk massageterapeut.

skador_vid_massage
Händerna kan i del grepp inom klassisk massage utsättas för större påfrestning.

Evidensläget om arbetsrelaterade skador hos manuella terapeuter

Tre studier om frekvens av skador om manuella terapeuter som fysioterapeuter och massörer.

I en studie från Taiwan av Jang et al framkom det att massörer hade en hög risk att drabbas av arbetsrelaterad besvär från muskler och leder. Cirka 71 % av massörerna i studien hade inom en tolvmånadersperiod minst ett besvär från rörelseapparaten. Över 50 % av massörerna fick besvär med tummar och fingrar, 31,7 % av massörer fick skulder besvär, 28,6 % fick besvär från handleder, 23,6 % fick besvär med armarna medan 25,5% fick nackbesvär. Den lägsta prevalensen hos massörerna var 19,3 % och det gällde ryggbesvär.

risk_med_massage
Fingrarna är utsatta vid en del grepptekniker inom svensk massage som friktioner.

McMahon’s enkätundersökning bland 961 fysioterapeuter i Australien visade att oddskvoten för att drabbas av tumbesvär var 2.3 – 3.4 vid användandet av manuell terapi, beroende på hur stor del av tiden som var hands on-aktivitet (alltså behandling med händerna), och oddskvoten vid massage var 2.1. Prevalensen enligt enkätundersökningen för att en fysioterapeut under sin karriär skall drabbas av besvär från tummen var 65 %.

Wajon et al konstaterade att det fanns en korrelation mellan hur sjukgymnaster utförde pressur och ledpositionen i metacarpophalangealleden och interphalangealleden i tummen i förhållande till besvär. De sjukgymnaster som kunde behålla extension i tumlederna var mindre benägna att få besvär.

Besvär hos svenska massörer

I utdrag från rapporten som Branschrådet Svensk Massage beställt år 2013 kan man läsa följande anledningar till att massör och massageterapeuter i Sverige slutar:

Värk i mina leder, p.g.a detta slutade jag.

 • Fick besvär med vatteneksem på händerna.
 • Fick smärta i tummarna.
 • Flera anledningar, allt från att kroppen sa ifrån till att marknaden är tuff.
 • För tungt fysiskt och slitsamt, gav för lite pengar.
 • Min kropp orkade inte mer!
 • Ont i handleder och för fysiskt krävande.
 • Vågade inte fortsätta, har fortfarande ont i min hand.
 • Mina handleder och händer höll inte.
 • Ont i lederna.
 • Överansträngda handleder gjorde att jag slutade.

Sammantaget får man nog anse att arbetsskador förekommer hos kroppsterapeuter som arbetar manuellt med bland annat massage i betydligt större omfattning än vad många utbildningsanordnare nämner innan en potentiell elev söker sig till deras kurser eller program.

Referenser

McMahon M, Stiller K, Trott P. The prevalence of thumb problems in Australian physiotherapists is high: an observational study. Aust J Physiother. 2006; 52: 287-292.

Wajona A, Adaa L, Refshaugea K. Work-related thumb pain in physiotherapists is associated with thumb alignment during performance of PA pressures. Man Ther 2007; 12: 12–16.

Yuh Jang, Chia-Fen Chi, Jau-Yih Tsauo, Jung-Der Wang. Prevalence and Risk Factors of Work-Related Musculoskeletal Disorders in Massage Practitioners. J Occup Rehabil 2006; 16: 425–438.

 

David Aston
Ergonom/Leg. sjukgymnast

 

4 svar på ”Arbetsskador hos massörer”

 1. Att använda tummarna för pressur är att be om problem. Att använda pressur överhuvudtaget är tveksamt. Finns betydligt effektivare sätta att inaktivera triggerpunkter och uppnå muskelavslappning.

  Som manuell terapeut måste man tänka till. Jag har exempelvis speglar för att kunna se hur jag arbetar. Enbart massagebehandlingar är ganska sällsynt. Min kropp skulle aldrig palla för bara massage timme ut och timme in. Sedan blir inte resultat så bra heller med bara massage. Jag har gjort tester på ex de interscapulära musklerna. Ena sidan enbart massage och pressur. Den andra enbart neuromuskulära tekniker. Skillnaden på resultat är ofattbar och patienten märker skillnaden och säger att det jag gör är magi.

  Gäller att hitta en bra mix med behandlingstekniker för att avlasta kroppen. Har också tagit fram ett program med träningsterapi för mig själv för att hålla borta så mycket besvär som möjligt.

  1. Jag håller med om att enbart pressur eller massage är tveksamt både ur belastningsergonomisk synvinkel och effektivitetsmässigt. Överlag är träning nyttigt och bör rimligen kunna förebygga en del besvär. Men samtidigt är det oklart med om de kompressionskrafter och repetitiva moment lederna utsätts för i manuella tekniker som kan vara en nackdel för massören eller massageterapeuten kan förebyggas med bättre styrka. Tänker lite på hur en hel del hantverkare är vältränade men får ändå besvär från rörelseapparaten med relation till arbetsmiljön.

 2. Hej David,
  Förstå mig rätt. Träning och god fysik förebygger inte allt. Olika former av belastningskador kommer, precis som du säger, ändå. Se exempelvis ny rapport från SBU om relationen arbetsmiljö och artros. Generellt tror jag dock att man klarar sig bättre med träning och god fysik än annars. Jag märker direkt känningar vid avbrott från träning och fysisk aktivitet.

  1. Jag tror också att träning med inriktning på styrka för överkroppen kan minska den muskulära belastningen i skuldror och armar men kanske oklart om ledbelastning i handled fingrar är lika lätt att påverka.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *