Ogenomtänkta journalsystem

Jag har under många använt journalsystemet Medidoc. Blev lovad att så fort ett modernare system skulle komma skulle jag kunna få det och få Medidoc överfört till det nya systemet. Men efter flera års väntan och ursäkter av företaget med att de ”arbetar på det” tröttnade jag på att betala cirka 3000 kr per år för service som jag utnyttjade endast en gång. Problemet som delvis skedde vara att Medidoc blev uppköpta av ett annat företag som sedan köptes upp av tyska CompuGroup Medical (CGM). Medidoc var nästan redan omodernt när jag skaffade det någon gång 2003 efter att ha använt pappersjournaler de första åren. CGM som företag struntade lika mycket i de enskilda användarna som tidigare företag. Intressant är att läsa på Dagens Medicin att företaget är inte mycket bättre mot den stora offentliga sektorn som bekostas av skattemedel primärt. Journalsystemet som Asynja utvecklat av CGM har jag också arbetat i några år och den är förvisso bättre än Medidoc men långt ifrån bra.

Skärmdump från Medidoc med en fingerad patient. Programmet layout och funktioner har varit likadana sedan jag köpte det. Knappast någon utveckling.
Skärmdump från Medidoc med en fingerad patient. Programmet layout och funktioner har varit likadana sedan jag köpte det. Knappast någon utveckling.

Egentligen väldigt sorgligt att några få stora leverantörer av journalsystem finns för svenska marknaden. Det finns några enstaka mindre företag som säljer journalsystem till mindre kliniker men där det i vissa fall ha inneburit brist på kontinuitet om företaget som tillverkar journalsystemet försvinner från marknaden. Kanske bättre att Socialstyrelsen hade ett ansvar för ett journalsystem som är framtidssäkrat. Uppenbarligen fungerar inte den öppna marknaden och det är rent ut sagt bedrövligt att tillverkare av journalsystem inte kan leverera bättre system.

Behöver du som ny kliniker köpa ett journalsystem då hade jag verkligen rekommenderat att fundera mer än en gång på vilket system. Tyvärr medför de flesta journalsystem fortlöpande årliga avgifter för service eller prenumeration. Själv köpte jag Medidoc för närmare 9000 kr för att äga min licens men fick ändå betala 2500-3000 kr per år i serviceavgift!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *