Smärtans ursprung

Råkade i samband med att jag tränade på ett icke namngivet gym höra en personlig tränare som instruerade en av sina klienter säga:

”Oftast när det finns smärta kommer det från ett annat område än där problemet sitter”

Naturligtvis är detta en högst personlig åsikt och stämmer inte ur ett medicinsk synvinkel. Det finns tillstånd av besvär där smärtor och symtom uppstår på andra ställen i kroppen än där själva problemet har sitt ursprung. Det kan gälla nervrelaterade besvär med utstrålande smärtor och refererade symtom från exempelvis triggerpunkter eller inre organ. MEN det finns väldigt många smärtproblem där symtomen är lokala i det skadade området.

smarta i andra omraden
Myofasciella triggerpunkter kan oftast ge utstrålande smärtor i andra områden.

Arbetar man inom hälsobranschen är det ibland bättre att säga att man inte vet eller att inte nämna något överhuvudtaget för minimera risken med att myter och sakfel sprids vidare till klienter/patienter.

David Aston
Ergonom/Leg. sjukgymanst

6 svar på ”Smärtans ursprung”

 1. Det är också viktigt att tänka på att det man hör på gymmet är en bråkdel av det som sägs mellan en klient och dess tränare. Många glömmer dessutom att tänka muskelkedjor och bara i enskilda muskler om vi pratar muskelbesvär.

  1. Hej Johan!

   Detta inlägg av mig syftade lite till att lyfta fram att detta med smärta eller besvär inte är så enkelt. Det finns som du nämner fler orsaker till besvär.

   Fortfarande vill jag framhäva att det fel att säga att det att smärtans orsak oftast finns i en annan anatomisk region/struktur än där smärtan upplevs. Med detta sagt så förstår jag att samtal mellan klienter och tränare kan innefatta mer än vad som man hör i förbi farten (har själv arbetat som tränare på gym och träffar idag patienter dagligen.)

   Bästa hälsningar

   David Aston

 2. Det är ju ett högst filosofiskt ämne. Smärta sitter inte primärt i vävnaden utan är en känsla som tolkas av olika områden i hjärnan. Så PT:n har både totalt fel och rätt. 😉 Har du ont i armbågen kan du enbart genom 45 minuter på motionscykel dagligen sänka din smärtupplevelse trots att armbågen inte är alls involverad i träningen. Kroppens nedåtgående smärthämmande system är en fantastisk uppfinning. 🙂

  1. Hej Jörgen!

   Orsaken och var det börjar vid inflammation och nociceptiv smärta är ändå lokalt i den drabbade vävnaden. Sedan är cortex involverad i smärtupplevelsen som är ett mycket komplext ämne. Inom skolmedicin ser man idag smärta ur bland annat (pato)anatomisk, (pato)fysiologisk och psykologisk perspektiv men även faktorer som kultur och socioekonomiska förhållanden inverkar på individens smärt upplevelse.

   Däremot kan man säga vid centralt störd smärtmodulering som förekommer vid många långvariga smärtsyndrom att orsaken till smärtan inte bara har sin orsak där det gör ont.

   In good health

   David Aston

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *