Nordic Hälsotek årsbokslut 2013

Här kommer fortsättningen på mitt tidigare inlägg om Nordic Hälsotek AB, det ursprungliga företaget bakom massageskolan, Hälsoteket, som gick i konkurs nyligen. Intressant är att en årsredovisning för 2013 kom in till Bolagsverket den 16 mars i år. Egentligen borde lagar ses över att det inte vore möjligt att lämna in en årsredovisning så lång tid efteråt. I större börsnoterade företag kommer oftast med en kvartsrapporter vilket innebär man får mer aktuell insyn hur företaget mår tidigt.

skulderbladet_anatomi
Skulderbladets anatomi Hälsoteket kursmaterial för blivande massörer.

Man kan se att Nordic Hälsoteks soliditet har sjunkit från över 75 % till 54 % och kassalikviditeten minskat från 420 % till 220 % jämfört med 2012. Fler jämförelser med nyckeltal för Nordic Hälsotek AB ser ni här.

Nordic_Halsotek_Aktiebolag_revisior_2013
Merparten av 13.4 miljoner kr saknas det underlag för och överföring har skett till ägarens privata konton vilket inte är tillåtet när det gäller aktiebolag.

Överföring av betydande belopp av företagets pengar har skett till ägaren, Dean Pehars privata konton, vilket vara samma sak som hade skett tidigare års bokslut för 2012.

Nordic_Halsotek_Aktiebolag_revision_2013
Revisorn anmärkningar på företaget Nordic Hälsotek AB.

Revisorn gör samma anmärkning som för 2012 om betydande belopp på cirka 13 miljoner kr inte har kunnat verifierats. Dessa överföringar borde räknas till ett vinstuttag.

Årsredovisning tillstyrkes inte heller denna gång vilket inte heller skedde för år 2012.

Det verkar som vid tidigare år att koppling till värdepapper finns vilket jag som arbetat på skolan fram till sommaren 2014 kan intyga att VD/ägaren prioriterade i princip uteslutande ”jobb” med värdepappershandel framför flera bildskärmar på hans kontor från år 2012. Någon större ansats för att vända trenden med färre elever till utbildningarna för massör respektive medicinsk massageterapeut, se över marknadsföring eller ändra inriktning med utbildningar existerade inte. Det borde ha varit den övergripande uppgiften för en VD/ägare.

Nordic_Halsotek_Aktiebolag_ursprunglig_vd
Dean Pehar som VD och ägare skriver under revisionsberättelsen i augusti 2014 vilket visar vem som ansvar för verksamheten fram tills dess och lite till.

Årsredovisning är undertecknad Dean Pehar som grundat Nordic Hälsotek AB och datumet är ett par månader innan företaget byter ägare i december 2014.

Nordic_Halsotek_Aktiebolag_okand_styrelse
Den nya styrelsen som tar över bolaget skriver på i februari 2015.

Den nya styrelseledamoten, Ghannam Usage Murray, har också skrivit under årsredovisningen i februari 2015 men det ska tilläggas att denna person har aldrig haft med skolan eller verksamheten, Hälsoteket, att göra. Konkursen är ett faktum i mars 2015.

Den stora frågan är hur ett relativt välmående företag som Nordic Hälsotek kan gå i konkurs men de ekonomiska siffrorna för 2014 har inte kommit fram. Fodringar finns kvar mot Nordic Hälsotek AB. Blir konkursförvaltarens uppgift att titta igenom detta.

Som före detta lärare och utbildningsansvarig skäms jag för att ha arbetat för den ledning som ligger bakom skolan Hälsoteket. Skolan drivs vidare i nytt bolagsform, Optimalgruppen AB, med samma ursprungliga ägare.

David Aston

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *