Nordic Hälsotek i konkurs

Nordic Hälsotek AB grundas 1995 av Dean Pehar i syfte att utbildningsverksamheten inom massage skulle ske från detta bolag.

De första utbildningarna började i Malmö 1993 innan Dean Pehar tog över och huvudkontoret ligger också i Malmö på Jägersrovägen 80. Verksamhetsnamnet utåt har däremot alltid varit Hälsoteket men bolaget bakom är Nordic Hälsotek AB. Ni som har gått utbildningen kan se att detta företagsnamn finns på copyright i kursmaterialet.

Alla som har gått utbildning på Hälsoteket fram till 2014 känner igen detta utdrag från kursmaterialet. Den första muskeln, trapezius, som undervisas i steg 1. Här kan ni se att företaget bakom skolan är Nordic Hälsotek AB.

Nordic Hälsotek AB går med i Branschrådet Svensk Massage som en av de första skolorna i slutet av 1990-talet och År 2000 blir utbildning på Hälsoteket uppdelad i två steg där första terminen, steg 1, leder till diplomerad massör och andra terminen, steg 2, blir diplomerad, massageterapeut.

Hälsoteket finns sedan början av 2000-talet även i Solna och Göteborg. När det har gått som bäst för Nordic Hälsotek har det utbildats över 300 elever per termin men från omkring år 2006 har skolverksamhet under namnet Hälsoteket drabbats av stadigvarande minskning av antal elever vilket även har drabbat andra skolor i branschen.

Underlag saknas för merparten av placeringar gjorda av Dean Pehar på Nordic Hälsotek AB under 2012.
Underlag saknas för merparten av placeringar gjorda av Dean Pehar på Nordic Hälsotek AB under 2012.

År 2012 gör ägaren (tillika VD) Dean Pehar stora placeringar och överföringar (cirka 12 miljoner svenska kronor) från Nordic Hälsotek till privata konton och årsredovisning som kommer in i mars 2014 avstyrkes av revisorn.

Här kan man se revisorn Johny Persson avstyrker årsredovisningen för Nordic Hälsotek AB vars kärnverksamhet är massageskolan Hälsoteket.

Annars har nyckeltal vad gäller soliditet och kassalikviditet varit bra för Nordic Hälsotek AB. Nordic Hälsotek AB  har fram till 2013 även haft en hög kreditvärdighet.

Den 10 december 2014 byts styrelsen ut i Nordic Hälsotek AB och två okända personer och som aldrig har haft något med skolan, Hälsoteket, att gör tar över. Företagssätet  flyttas till Norrköping. Högst troligen är att dessa personer så kallade ”målvakter”. Detta sker samtidigt som när fodringar finns mot Nordic Hälsotek, kreditvärdigheten sjunkit och en del tidigare anställda inte får ut sina slutlöner.

En konkursansökan inkommer den 20 januari 2015 från en av fordringsägarna, Klövern i Malmö AB (hyresvärd till lokalen som Hälsoteket använt för massageutbildningar på Derbyvägen 24 i Malmö).

Den 4 mars 2015 beslutar Tingsrätten i Norrköping försätter Nordic Hälsotek AB i konkurs.

Massageskolan Hälsoteket drivas vidare av ett nytt bolag vid namnet Optimalgruppen AB men med samma tidigare ägare av Nordic Hälsotek AB, Dean Pehar.

Mer information kommer

David Aston
Utbildningsansvarig och lärare på Hälsoteket från år 2000 och till augusti 2014.

 

14 svar på ”Nordic Hälsotek i konkurs”

 1. Är inte konstigt att elevunderlaget med tiden sviktar. Trots att utbildare vid infomöten framhäver att det är lätt livnära sig som massör är det inte riktigt sanningsenligt. Finns inte utrymme för hur många som helst. En undersökning nyligen, tror att bsm låg bakom, visade att ca 30% av certifierade massörer kunde leva på det. Resterande har det som hobby eller jobbar med något helt annat.

  1. Jag håller med. Hälsoteket marknadsför utbildningar ganska tufft med tveksam saklighet. Branschen har mättats och Branschrådet Svensk Massage har minskats i antalet medlemsskolor men även antalet certifierade massörer. Kanske konkurrensen från thaimassörer där prisdumpning sker är en orsak. Men även att andra branschråd har bildats och fler skolor är inte med Branschrådet Svensk Massage. Tyvärr misslyckades man med en enighet i Branschrådet Svensk Massage. I fallet med Hälsoteket får jag tyvärr säga att några andra skolor delvis har varit bättre på anpassa sig för den förändring som har skett. Man har exempelvis istället satsat på längre utbildningar inom segmentet massageterapi inom eller utanför ramen för statsbidrag. På så behövs inte lika många elever.

   Sedan finns någon undersökning från Branschrådet om den genomsnittliga tiden en certifierad massör är verksam är 6-7 år vilket jämfört med många andra yrken antagligen är ganska lågt. Det finns säkert en del massörer som inte vill arbete mer än på deltid eller extra. Skulle vara intressant med frågan om hur många massörer eller massageterapeuter som anser att de arbetar så mycket de önskar.

   Jag återkommer med lite mer information om just sysselsättning i annat blogginlägg.

   Har det!

   David Aston

 2. Hej David!
  Väldigt bra inlägg, tycker det är bra att detta kommer fram idagsljus så att alla ser.
  Må bäst
  Ps! Hör av dig om du tänker i nästa bana

 3. Hej!
  Jag har anmält mig till kursstart på hälsoteket våren 2016, efter att ha läst detta inlägg känns mitt val av utbildning minst sagt tvivelaktigt….kan man lita på att man får en bra, av branschrådet godkänd utbildning, eller känner du att man bör välja en annan utbildning till massör? Isåfall vilken?

  1. Hej Malin!

   Jag lämnade skolan för mer än ett år sedan men har haft kontakt med en del i personalen som fortsatt undervisa där men de flesta av mina tidigare kollegor har nu slutat. Omsättningen på personal är ganska hög vilket kan bli en nackdel för dig som elev. Det faller däremot inte någon skugga på de nya lärarna som är förda bakom ljuset.

   Det stora problemet som jag fortfarande ser är att det samma ägare med Dean Pehar i spetsen som driver vidare skolverksamheten men via ett nytt bolag, Optimalgruppen AB. Arbetsgivaravgifter betalas in via detta företag men även en förening där det är svårt att ha närmare insyn i.

   Ett ärligt svar är du som elev kanske får en bra utbildning men vill du stödja en skola vars ägare har lurat en del av den tidigare personalen på löner/ersättning och samtidigt gjort överföringar på miljonbelopp till egna privata konton? Inget som är olagligt men ganska tveksamt ur ett etiskt perspektiv och kan man lita på en sådan ägare?

   Frågan är också om du funderar på att studera till massör eller massageterapeut samt vilken ort du är intresserad av läsa på. Mejla mig gärna.

   Bästa hälsningar

   David Aston

 4. Hej David, tack för din blog. Jag hade just tänkt anmäla mig till Hälsoteket Stockholm nu i vår eftersom det fanns platser kvar. Men nu slipper jag göra ett jättemisstag, tack vare dig.
  Saken är den att jag läste del ett hos Axelsons för två år sedan(diplomerad massör) och hade tänkt läsa del två hos Hälsoteket ( för att bli certifierad massageterapeut). Priset var bättre.
  Nu vet jag inte hur jag ska göra. Har du några tips?
  Hälsningar Tatiana

  1. Hej Tatiana!

   Det går inte att jämföra de olika stegen mellan Axelsons och Hälsoteket rakt av. Jag har arbetat på Hälsoteket i ganska många år även som utbildningsansvarig och har varit i kontakt med en del lärare som fortsatt efter jag slutade för cirka 1½ år sedan. Detta har givit mig insyn i hur debatten har pågått om olika titlar.

   För att bli certifierad massör så har Axelsons steg 2 ungefär den motsvarigheten som Hälsoteket har efter steg 2. Skillnaden ligger bland annat i att Hälsoteket internt sedan endast några år tillbaka diplomerar till medicinsk massageterapeut efter deras sista steg (tvåan). Tidigare diplomerade Hälsoteket man bara till titeln massageterapeut men för att möta hur en del andra skolor började använda titeln medicinsk massageterapeut har såväl Axelsons och Hälsoteket ändrat titeln på de sista stegen de har utan att egentligen gjort några större ändringar i själva kursplan och innehåll. Axelson har också sedan några år tillbaka valt att ha kvar 3 steg och diplomerar till medicinsk massageterapeut efter detta tredje steg vilken är mer omfattande än den andra och sista steget hos Hälsoteket. Lite rörigt, eller hur? Hälsoteket har delvis lyckats i sin marknadsföring att framhäva att deras steg 2 motsvarar vad längre utbildningar som Axelsons steg 3 innefattar vilket är stor sanning med modifikation.

   Branschrådet Svensk Massage hindrar tyvärr inte någon skola att diplomerar till olika titlar och certifieringen är egentligen bara ett mått på en minsta gemensamma nämnare.

   Med detta sagt anser jag att du mycket väl kan fortsätta gå steg 2 på Axelsons och sedan avvakta med deras steg 3 till ett senare tillfälle efter att du har fått mer erfarenhet av patientarbete. Alla väljer inte heller att gå steg 3 på Axelsons heller.

   Har du några fler frågor går det bra att mejla mig eller kommenterar här min blogg.

   Lycka till!

 5. Det var en riktig soppa. Upplevde själv strul med administrationen under min tid där som elev på skolan.

  Vänligen

  Madde

 6. Hej
  OJ, skulle precis anmäla mig till hälsoteket med start i september, studera må + tisd i Göteborg. Jag har tänkt gå steg 1+2 och därefter fördjupningskurser hos diverse skolor.
  Egentligen vill jag studera på Axelssons, men har två små barn och har svårt att vara borta från familjen må- fre 8-17.

  Är det trots det oetiska, en bra utbildning? Eller är det Axelssons som gäller?

  Med vänlig hälsning Malin

  1. Hej!

   Jag har slutat vara involverad i grundutbildningar men jag träffar fortfarande massageterapeuter som nyligen har gått på Hälsoteket i samband med att jag håller i vidareutbildningar.

   Såväl Axelsons och Hälsoteket har haft en markant nedgång i elever vilket har påverkat båda skolorna. Skillnaden är att Axelsons har gjort förändringar och uppdatering i kursmatrial och upplägg på senare tid medan Hälsotekets material och upplägg är densamma sedan jag var utbildningsansvarig och då slutade jag för två år sedan (materialet var då inte nytt hellee). Ett annat problem är att många av lärararna med lång undervisningserfarenhet har slutat på Hälsoteket medan Axelsons har kvar många av deras rutinerade lärare.

   Det är svårt att råda men den medicinska massageterapeututbildning (steg 3) på Axelsons är mer omfattande i innehåll än Hälsoteket (steg 2). Behov att gå vidareutbildningar blir mindre om du väljer Axelsons. Går således inte riktigt att jämföra utbildningar med varandra och då inte bara om det är en utbildning på heltid eller deltid även om jag personligen anser en utbildning på deltid är att föredra i många fall.

   Har du andra frågor får du gärna höra av dig.

   Lycka till!

   David Aston 

 7. Hej!

  Jag har avslutat min steg II utbildning i Malmö. Gick steg I terminen innan. Jag tyckte utbildningen var godkänd med bra lärare. Nackdelarna var att det ibland var lite mycket innantill läsning och lite väl högt tempo. Kursmaterialet var helt okey men jag saknade bättre material i synnerhet i anatomi. Vi hade en bra sammanhållning i klassen och jag märkte endast av att det några gånger var turbulent på administrationen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *