Hårdhänt massage en seglivad myt

Råkade komma över detta på en Internetwebbplats: ”Våra massörer tar i ordentligt och jobbar djupt nere i musklerna. Endast på detta vis kan man få igång cirkulationen som hjälper muskelfibrerna att slappna av och återhämta sig”.

Ja, myten lever vidare om hårdhänt massage även år 2014. Jag som undervisat blivande medicinska massageterapeuter i flera år inser att budskapet tyvärr inte alltid nått fram. Finns det fortfarande skolor som lyfter fram denna tveksamhet om cirkulation och spänning vilket jag som massör-elev 1993 också fick höra? Massörer och massageterapeuter är praktiker men många är goda teoretiker vilket krävs för att kunna ifrågasätta och förstå varför hur man ska arbeta med manuella tekniker. Att bara tro att manuell terapi eller massage är detsamma som att utföra tekniker rent praktiskt utan rätt kunskap och djupare förståelse för anatomi, fysiologi och patologi leder olyckligtvis till att seglivade myter lever kvar. Om teoretiska förklaringsmodeller kring de praktiska massageterapin brister så kommer inte heller massagen att bli helt accepterad inom den skolmedicinska och vetenskapliga världen.

Förbättrad cirkulation och koppling till spänning är ett klassiskt påstående som finns. Men muskelspänning är ur ett fysiologiskt perspektiv mer en störning mellan nerv och muskel. Det är därför behandlingsmetoder som Positional Release hjälper utan att det då handlar om djupgående tryck. Behandling med rätt metod och finess blir djupverkande utan att för den skull behöva vara hårdhänt.

David Aston
Massageterapeut & Leg. sjukgymnast

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *