Fysioterapeuter rör inte patienten

Igår blev jag uppringd av patient som inte bodde i Skåne men som hade hittat min webbplats. Patienten uppskattade min webbplats och undrade om jag kände någon på där hon bodde som arbetade likt mig. Patienten menade på att de flesta fysioterapeuter inte ens rörde patienten och bara gav ett papper men hemövningar. En enda fysioterapeut hade patienten träffat som gav manuell behandling men denna fysioterapeut hade gått i pension.  Detta är långt ifrån första gången denna diskussion kommer upp och jag har även bloggat om detta ämne tidigare om sjukgymnaster masserar.

Jag förklarade att träning och egenvård absolut inte behöver vara fel men att många fysioterapeuter är för snabba/tidiga med detta men jag nämnde även att bara passiva manuella metoder inte alltid har en långsiktig effekt. Däremot kan det från patientens synvinkel med även ur ett strikt rehabiliteringsperspektiv vara önskvärt att minska på symtom med manuell terapi för patienten så att det blir lättare att tillgodogöra sig aktiva åtgärder. Jag själv arbetar med rad olika manuella behandlingsmetoder och i kombination med rådgivning/vägledning.

I samtalet lyfte jag också fram att man som patient faktiskt kan diskutera med vårdgivare om hur de arbetar i grova drag.  Även om en behandling inte bara ska ske som patienten önskar behöver man inte gå till exempelvis en fysioterapeut som inte överhuvudtaget arbetar manuellt om det är det du som patient önskar att prova.

David Aston

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *