Proteintillskott eller inte

Återigen kommer en diskussion i media om protein och aminosyrors nödvändighet som extra tillskott hos aktivt tränande. Artikeln i Metro med en något skrämmande och missvisande rubrik är ändå ganska nyanserad då man intervjuar några experter i näringslära. Ämnet är känsligt som så mycket annat vad gäller kost men diskussionen har funnits om proteintillskott redan när jag började styrketräna för cirka 30 år sedan. Annonser om proteintillskott har jag sett i kroppsbyggningstidskrifter från 1970-talet. Läroböcker inom näringslära har från 1990-talet ifrågasatt just behovet för intag av proteintillskott. Observera att ett ökat proteinbehov föreligger antagligen för de som bland annat styrketränar på högre nivå men debatten gäller om det räcker med den tillförsel av protein som fås via den vanliga födan eller om man måste tillföra mer via tillskott för kunna exempelvis bygga en större muskelmassa.