Diskussion med kiropraktor om manipulatation

För ett litet tag sedan hamnade jag i en diskussion med en kiropraktor om vi sjukgymnaster (framöver skriver jag fysioterapeut som är den nya beteckningen för sjukgymnaster) och manipulation. Kommer även ihåg att jag för flera år sedan har diskuterat med en naprapat om detta ämne. En missuppfattning som finns är att bara vissa fysioterapeuter med en viss utbildning baserad på ett visst koncept som kan utföra ledmanipulation. Det råder en missuppfattning inte bara hos allmänheten som ibland tror att fysioterapeuter inte arbetar med manuell terapi eller inte kan manipulera leder och kotor. Men även hos vårdgivare och terapeuter med basmedicinsk utbildning finns det ibland en missuppfattning om vilka färdigheter in fysioterapeut kan ha.

En anatomisk demonstration kring anatomin vid manipulation av ett segment i ländryggen.
En anatomisk demonstration kring anatomin vid manipulation av ett segment i ländryggen.

Som fysioterapeut utbildad i Sverige har man med sig ledmobilisering som är en långsamt utförd manipulation men efter grundutbildningen kan man välja att gå olika kurser och utbildningar för att lära sig den snabbare utförda manipulationen. Här finns det olika konceptutbildningar. Sedan är det som med många andra yrkesgrupper att det kan skilja sig ganska mycket i hur man arbetar kliniskt beroende på olika faktorer där vilka kurser man har gått bara är en faktorer. Andra faktorer är självklart var fysioterapeuten arbetar och med vilka patienter som träffas men även intresseområden som fysioterapeuten har. Finns fysioterapeuter som arbetar mer utredande och vägledande men inte direkt i manuell behandling. En viktig sak att komma ihåg är att inte bara ha de praktiska färdigheterna i att utföra specifika tekniker utan även ha den teoretiska förutsättningen för att förstå medicinska risker med att utföra ledmanipulation samt kunna reflektera utifrån anatomin och fysiologiska processer om vad som händer vid en manuell behandlingsteknik. Detta är något den skolmedicinska och vetenskapligt förankrade moderna fysioterapin vilar på en solid grund.

Kan vi någon gång sluta med den stereotypa inställningen att fysioterapeuter bara kan dela ut hemövningar till patienterna och att man endast ska gå till en kiropraktor vid ryggbesvär?

David Aston