Masserar sjukgymaster?

Jag tittade i min snart treåriga dotters bok om människokroppen som var pedagogiskt upplagd men när jag kom till en sida i boken som handlade om rehabilitering finner jag nedanstående stereotypa bild om sjukgymnaster.

Sjukgymnast masserar

Visst, jag och några sjukgymnaster till, ger massage men majoriteten av sjukgymnaster masserar inte deras patienter. Massage var något som alla sjukgymnaster i Sverige förr i tiden var utbildade i och många använde massage men med intrång av vetenskap och evidensbaserad medicin har massagen minskats ner i sjukgymnastutbildningarna i västvärlden. Korsett används i väldigt liten utsträckning inom sjukgymnastiken idag. Det hade varit mer rätt att visa en sjukgymnast som vägleder en patient i träning om man nu ska göra en generalisering av hur sjukgymnaster arbetar.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *