Massage i sjukvården

För ett par dagar sedan hörde jag en person säga att man inte fick massage inom sjukvården. Lite intressant påstående som behöver resoneras lite mer kring. Sjukvården är den del av hälsovården som riktar in sig på undersökning, bedömning och behandling av patienter med olika besvär. Den andra delen av hälsovården kan sägas vara friskvården där man blandat annat tittar på förebyggande åtgärder så skador eller sjukdomar inte uppstår.  Det innebär att en mängd olika yrkesgrupper arbetar inom hälsovården och i en del fall bara med sjukvård eller friskvård men även i kombination. Vad jag tror personen syftade på med påståendet var att inom den skattefinansierade sjukvården som drivs offentligt eller privat som på sjukhus eller vårdcentraler där ger sällan vårdpersonalen massage.  Ibland kommer vårdpersonalen med invändningen att massage är friskvård vilket jag personligen anser är felaktigt. Sjukvården är också mer än skattefinansierad vård. Här finns en uppsjö av terapeuteter och även vårdgivare som jag själv där massage ges i behandlande syfte till patienter och ska räknas till sjukvård. Jag pratat  alltså inte om massage på spa eller helkroppsmassage.

massagekram

Men majoriteten av vårdgivare och terapeuter som ger behandlande massage tillämpar fri taxa och är inte skattefinansierad. Som patient innebär det att frikort och högkostnadskort inte gäller. Du som patient måste betala det verkliga priset.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *