Kortkurs i ledmanipulation

Jag fick för några dagar sedan ett sms från någon okänd aktör (tänker inte ge reklam för dem här) om en kurs i ledmanipulation för massörer den 22-24 november. Jag arbetar som sjukgymnast med dessa behandlingstekniker men hela Branschrådet Svensk Massage som certifierar massörer har tydligt tagit fram riktlinjer som du kan läsas om längst ner på sidan om tips för massageterapeuter

Jag svarade på sms:et och frågade om varför de sms:ar mig och om de även kör kurser i kirurgi på 4 dagar. Naturligtvis fick jag inget svar.

Även om svensk lagstiftning inte hindrar någon från att köra kortkurser i behandlingstekniker med ledmanipulation som jag tror de flesta förstår kräver längre utbildningar för att lära sig praktiskt men i synnerhet omfattande studier i medicin och biomekanik så är det tvivelaktigt om dessa kurser kan på något sett ses som seriöst. Att det sedan finns massörer och massageterapeuter som gärna vill lära sig ledmanipulation handlar mer om att det blir hybris hos vissa terapeuter.

Som en prestigelös terapeut bör man inse vilka begränsningar man har och att man inte kan göra allt i behandlingsväg. Jag som sjukgymnast har exempelvis i min utbildning även läst lite kirurgi men endast ur ett teoretiskt perspektiv och jag vill självklart inte hävda att jag kan utföra några operativa ingrepp och jag gör ju inte det heller i min verksamhet.

Ett svar på ”Kortkurs i ledmanipulation”

  1. Bra information om ledmanipulationskurser och att vi klienter till terapeuter som gått kortkurser bör vara med kritiska till hur ledmanipulaiton används.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *