Funktionell träning

En relativt ny trend har skett där många tränare lyfter fram något som heter funktionell träning för såväl motionärer som elitidrottare. Funktionell träning är dock inget nytt utan har funnits inom rehabilitering och sjukgymnastik i många år. Funktionell träning innebär att individen/patienten tränar i naturliga rörelser som bygger upp en eller flera funktion/er som kan utnyttjas i vardagen eller i en idrott. Den funktionella träningen kan innefatta övningar för balans, styrka, snabbhet, uthållighet, koordination och flexibilitet.

funktionell träning med rörlighet och explosivitet

 

Funktionella träningsövningar kan även användas för variation i träning men oberoende vilket ska traditionell styrketräning i maskiner eller med fria vikter ändå finns som en grundträning. Tyvärr lanseras funktionell träning som om det är överlägset och ersätter helt traditionell träning vilket naturligtvis inte är fallet. Det ska även tilläggas att träning på bollar eller instabilt underlag inte på något vis behöver vara funktionellt och sådana övningar har också visat sig ge mindre aktivering av muskler och sämre styrkeutveckling. Om övning är funktionell eller inte beror på vad målet är och vilka förutsättsättningar individen har.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *