Passiv behandling istället för rehabövningar?

I dagarna fick jag höra från en patient att när patienten hade besökt en kiropraktor för ryggsmärtor hade kiropraktorn avrått patienten från att göra övningar som erhållits av en fysioterapeut. Kiropraktorn hade sagt att övningarna inte skulle göra någon nytta och att patienten kunde bli återställd med manuell behandling.

Det kan självklart finnas faser i en rehabilitering där manuell terapi som en kiropraktor eller även jag som sjukgymnast utför är det enda som behövs för att återställa funktion och minska smärta. Det kan vara akuta situationer eller för patienter som redan är allsidigt tränade där övningar inte är meningsfullt. Men på längre sikt behövs det oftast att du som patient är aktiv i din egen rehabilitering. Här kommer övningar med i bilden.

Vi vårdgivare har ett ansvar för inte få patienten passiv och lära patienten ett egenansvar så att avfärda rehabövningar kan bli fel och missuppfattas. I förekommande patientberättelse blev patienten inte bättre av passiva behandlingar hos kiropraktorn. Vi i vården kan aldrig garantera resultat med våra insatser. Det bör också finnas mer kunskap syfte med kring olika insatser. Vad är målet med manuella terapeutiska insatser?

David Aston
Ergonom/Leg. Sjukgymnast

2 svar på ”Passiv behandling istället för rehabövningar?”

 1. Hej.

  Jag har trott att fysioterapeut är en nyare namn på sjukgymnast.
  Stämmer det?
  Mvh
  Bernt Karlsson

  1. Hej!

   Sedan år 2014 valde man att i Sverige att byta namn från sjukgymnast till fysioterapeut för att mer följa yrkestiteln som finns utomlands (på engelska är namnet physiotherapist eller physical therapist). Men vi sjukgymnaster som tog examen innan år 2014 har möjlighet att behålla den gamla yrkestiteln sjukgymnast och man får inte ha båda yrkestitlarna. Vill man byta titel till fysioterapeut tar Socialstyrelsen ut en avgift på cirka 800 kr och även om summan i sig inte är ett problem så känns det personligen dumt att vi ska betala för denna namnändring. Det innebär först när den sista sjukgymnasten har gått i pension försvinner titeln sjukgymnast i Sverige.

   Vänliga hälsningar

   David

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *