Effektiv rehabträning

Min väg in till arbeta inom sjukvård började när jag vara nitton år och arbetade fick ett jobb på ett av första Nautilusgymmen i Skåne. Jag har därefter varit mycket förtjust  i träningskonceptet som kallades för nautilusmetoden eller HIT (Hög IntensitetsTräning) där man rekommenderade kortare styrketräningspass med få set per muskelgrupp och oftast ett set per övning.

Som sjukgymnast har jag som många andra sjukgymnaster mött patienter där man av olika anledningar inte fullföljer de övningar som ordinerats. I en del fall har programmen varit för omfattande och jag har strävat efter att modifiera HIT med att träna färre övningar och oftast 1 set per övning men att inte träna till den utmattning eller muskelkollaps som HIT förespråkare för friska individer.

Träning i dragmaskin (pulldown) från Nautilus en motsvarande maskinövning ingick studien nedan.

Evidens om träna 1 set vid rehabilitering av ländryggsbesvär

Titel:  Randomized trial comparing the effects of one set vs two sets of resistance exercises for outpatients with chronic low back pain and leg pain.

Publicerat: European Journal of Physical Rehabilation Medicine. 2008 Dec; 44(4): 399-405.

Författare: Limke J. C. , Rainville J, Peña E  och Childs L. 

Syftet: 
Att utvärdera om ett eller två set påverkar smärtar, funktionsnedsättning hos patienter med  långvariga ländryggsbesvär.

Studiedesign: Randomiserad studie.

Metod:  Studie med 100 patienter (36 män och 64 kvinnor med medelåldern 46 år) slumpades till att träna ett  eller två set av progressiv styrketräning i ett för övrigt likvärdigt rehabiliteringsprogram.  I träningen ingick övningar i  maskin för ländryggen i extension, midja i rotation, drag till hakan och höfter samt lyfta bördor från golv till midjehöjd och från midjehöjd till axelhöjd.

Resultat:  Efter avslutat program fanns det ingen skillnad vad beträffar styrka, funktionsnedsättning eller smärta hos patienter  hos det två olika träningsgrupperna med långvariga ländryggsbesvär.

Mina kommentarer: Denna studie visar att det inte är någon skillnad för patienter med  långvariga ländryggsbesvär och att träna 1 set ger samma utfall som att träna 2 set i styrketräning när.  Det innebär att rehabiliteringsträning för ländryggspatienter kan många gånger blir mer tidseffekt.

Malmö den 17 juni 2017

David Aston

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *