Avsluta rehabilitering

Ibland kommer det upp till diskussion om att avsluta mina rehabiliteringsinsatser, oberoende om det är vägledning i egenvård eller manuell terapi, men där patienten önskar fortsätta. I de flesta fallen är jag och du som patient överens om när rehabiliteringen ska avslutas. Men med hänsyn till att jag sedan mer än ett halvår tillbaka är privatpraktiserande offentlig finansierad sjukgymnast gäller samma vårdtaxa som i sjukvården i övrig och frikort hos mig  måste vissa saker förtydligas.

Viktigt att komma ihåg är att du som patient uppmuntras till att bli delaktig i rehabiliteringen så är det jag som legitimerad sjukgymnast som avgör vilken form av rehabilitering som är lämpligast för dina besvär. Naturligtvis blir du informerad om hur rehabiliteringen kommer att se ut. Men faktorer som avgör när en rehabilitering avbryts även om du som patient skulle vilja fortsätta är bland annat dessa:

  • effekten av rehabilitering är minimal, det vill säga endast liten förbättring sker vad beträffar dina symtom eller funktionsnedsättningar
  • ingen effekt uppnås med rehabiliteringen, det vill säga ingen förbättring på varken symtom eller funktioner
  • många återfall med försämringar sker under rehabperioden
  • din möjlighet att självständigt fortsätta med egenvård som erhållits
  • om jag omprövar min bedömning under rehabiliteringen och anser att det kan finnas så kallade kontraindikationer för fortsatt rehabilitering
  • i vissa fall om du ska på annan medicinsk utredning i form exempelvis magnetkameraundersökning eller träffa specialistläkare
  • om du väljer att påbörja rehabilitering även hos någon annan vårdgivare eller terapeut

Som avslutning vilket majoriteten förstår innebär inte frikort att du som patient har tillgång till fysioterapi och rehabilitering hos mig i den omfattning som du själv önskar.  Jag som sjukgymnast gör min bedömning utifrån ovanstående faktorer.

Övningar för styrka, kontroll, balans, koordination, uthållighet eller rörlighet är många gånger nödvändigt.

Det går inte att alltid att förutse hur många besök som behövs då olika tillstånd och diagnoser kan kräva olika mycket rehabiliteringsinsatser. Ålder och individuella faktorer kan också påverka prognosen.  I några fall kan rehabilitering fortgå i månader medan i andra fall avslutas efter en till två besök. Målet med rehabilitering hos mig måste vara klargjord så slutmål och delmål finns.  Syftet är att försöka uppnå ett slutmål som vid kroniska tillstånd inte innebär bot av sjukdomen eller skadan. Men i en del fall får man acceptera att endast ett eller flera delmål uppnå.

I de fall jag avgör att rehabilitering måste avslutas även utan ditt mål har uppnåtts rekommenderas du oftast att kontakta läkare och/eller annan rehabiliteringsinsats.

Malmö den 17 februari 2018

David Aston
Leg. Sjukgymnast

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *