Fortsatt nedgång och splittring inom svensk massage

 

I ett tidigare inlägg av mig om godkända utbildningar för massör skrev jag om hur Branschrådet Svensk Massage (BSM) reducerats och nu senast har den största och äldsta skolan, Axelsons lämnat branschrådet. Kvar återstår fyra skolor i Sverige och en på Gran Canaria. I mitt tidigare inlägg tar jag fram exempel där BSM misslyckats och nu verkar det som Kroppsterapeuternas Yrkesförbund har tre medlemsskolor (en är även med i BSM) som utbildar till massör/massageterapeut samt har förbundet i princip samma krav på utbildning inom massage vad gäller innehåll och omfattning. Det finns några medlemsskolor till som har massage i  delar av deras utbildning och det är några folkhögskolor. För det massage i en mindre omfattning.

Klassisk massasge
Svensk massage

En skillnad finns vad gäller kraven jämfört med BSM och det är vid en del ämnen anger Kroppsterapeuterna att det inte behövs lärarledd klassundervisning utan det går att ersätta med självstudier och distansstudier. Sedan finns inga nationella prov hos Kroppsterapeuterna. I BSM har man ett praktiskt prov som skolan själv ansvarar för och ett teoretiskt prov som BSM tar fram. Det sistnämnda diskuterades länge under min tid som utbildningsansvarig på en av medlemsskolorna att certifieringsprovet behövde utökas och göras svårare men på grund av oenighet bland medlemsskolorna lyckades man aldrig göra förändringar.

Man kan spekulera i vad nedgången i antalet skolor i BSM beror på och det ska betonas att det finns många skolor som har valt att inte vara med i varken BSM eller kroppsterapeuterna.

Följden blir att när det certifierades som flest massörer via BSM var det mer  än1000 elever per år men som bilden visar har det varit en stadigvarande nedgång från 2007. Med hänsyn till att den största skolan, Axelsons, lämnat BSM är det inte fel att utgå från ett ganska stort ras i antalet certifiering har skett. Axelsons har under vissa perioder stått för cirka hälften av alla genomförda certifieringsprov.

Antal genomförda certifieringsprov fram till 2013. År 2000 började BSM med certifieringsprov och höjdpunkten med flest genomförda certifieringsprov var under 2004-2006.

Allting talar för att nedgången av exeminerade certifierade massörer fortsätter.

Malmö den 9 februari 2018

David Aston

3 svar på ”Fortsatt nedgång och splittring inom svensk massage”

  1. Hela kaoset bottnar sig i att vi saknar ett oberoende förbund. Nu är det representanter från skolorna som styr och ställer i diverse styrelser. Som dessutom har ekonomiska intressen. Senast ut är Svensk Massage, som även den fungerar på samma sätt.

    1. Ja, tyvärr blir det så. Grunden med Branschrådet Svensk Massage (BSM) var bra och inledningsvis lyckades man samla ett tiotal skolor. Men splittring och har gjort att branschen är mer oenig än någonsin. Flera olika branschråd och förbund finns med konkurrerande intressen. Branschrådet Svensk Massage där är det konsensusbeslut enligt stadgarna så det är lätt att man inte kommer vidare. Problemet med förbunden som drivs som föreningar byts styrelse vilket sker förr eller senare kan andra intressen uppstå. Se på Kroppsterapeuterna som nu även agerar med att kvalitetssäkra massörer även de väljer att ha identiska krav som BSM. Kommer ett nytt inlägg om de längre medicinska massageterapeututbildningarna snart.

      Ser man nu med Svensk Massage så är exempelvis inte den största skolan Axelsons med och inte heller Kroppsterapeuterna. Däremot är Branschorganisationen Medicinsk Massageterapi med vilket är lite intressant då de anser att ledmobilisering kan ingå i utbildning till medicinsk massageterapeuter medan BSM har skrivit att dessa behandlingstekniker endast ska ske inom ramen för utbildningar som är på 3 år eller längre och på högskolenivå. Yrkeshögskola på 2 år kan inte klassificeras som traditionell högskola.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *