Träffa läkare eller sjukgymnast?

Sedan många år tillbaka har man slopat remisskrav för gå till sjukgymnast (även kallad fysioterapeut). Sjukgymnaster inom inom öppenvården oberoende om det privata som jag eller sjukgymnaster som arbetar med inom den offentliga sektor så agerar vi som primärvårdsinstans. Det innebär att patienter söker oss direkt vilket uppmuntras mer och mer. Anledning till detta att exempelvis vårdcentraler kan spara på läkare och använda läkare när verkligen behövs. Fler och fler vårdcentraler hänvisar patienter med led- och muskelbesvär direkt till sjukgymnast. Idag finns det även studier som visar att det såväl är patientsäkert och en fördel för patienten att träffa sjukgymnasten först. En fördel är att sjukgymnasten undersöker, bedömer, diagnosticerar och behandlar eller ger vägledning.

Det är förvisso inte bara läkare som använder dessa undersökningsinstrument men läkaren med allmänmedicinsk specialistkompetens har en bredd för att se en helhet och att kunna remittera vidare. Det kan gälla andra undersökningar men även till andra specialistläkare.

Naturligtvis finns det fall där patienten ska hänvisas till läkare som ansvarar för läkemedelsbehandling, skicka vidare för andra medicinska utredningar eller till andra specialistläkare. Men många gånger är är det fullt tillräckligt och effektivare att först träffa en sjukgymnast vilket också fler patient får insikt i.

Malmö den 31 augusti 2017

David Aston

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *