Nautilusgym säljs igen för andra gången

Nordic Hälsotek AB som försattes i konkurs för ett par månader sedan gjorde sig av med deras gym, Nautilus Sport & Friskvård på Jägersrovägen 80 i Malmö någonstans vid årsskiftet 2014/2015. Gymmet öppnades redan år 1990 av bland annat den legendariska fotbollsmålvakten, Janne Möller. Lars-Åke ”Kämpe” Bengtsson som redan hade öppnat det första nautilusgymmet i Malmö på mitten av 1980-talet var den andra delägaren.

När detta nautilusgym öppnades på Jägersrovägen och jag också fick mitt första arbete där som 19-åring inom friskvårdssektorn var det en attraktiv träningsanläggning med många medlemmar. Jag arbetade själv lite mer än ett år här och följde sedan med när Janne Möller avbröt kompanjonskapet med Lars-Åke och öppnade upp det första Nautilusgymmet i Helsingborg på Knutpunkten sommaren 1992 (blev ett par år senare Janne Möllers Träningshus).

Jag har även som sjukgymnast även haft min klinik här under åren 2010-2014.  Gymmet fanns i samma våning som skolan Hälsoteket. Då det har varit samma ägare till gymmet och massageskolan har det också märkts att gymmedlemmar har fått gå på elevpraktik hos blivande massörer och massageterapeuter. Assistenter som arbetat på Hälsoteket har också använt tvättmaskinerna inne i gymmet för att tvätta handdukar som använts i den praktiska utbildningen.

Ägare & VD Hälsoteket Dean PeharÄgare till Hälsoket, Dean Pehar, som ägde Nautilusgymmet under cirka 20 års tid. Här på en mässa i Tyskland år 2010 där han testar en träningsmaskin.
Ägare & VD Hälsoteket Dean Pehar som ägde Nautilusgymmet under cirka 20 års tid. Här på en mässa i Tyskland år 2010 där han testar en träningsmaskin.

År 1995 tar Dean Pehar över gymmet och massageskolan som drivits genom gymmet separeras till Hälsoteket. Från omkring 2008 märks konkurrens alltmer från de många gym som öppnas i Malmö och för Nautilus på Jägersrovägen 80 går det sämre och sämre. Det är egentligen också häromkring som en nedgång märks för Dean Pehars kärnverksamhet med massör- och massageterapeututbildningar. Det anmärkningsvärda att det inte hindrar att eventuellt en ny ägare har tagit över gymmet i början av 2015.

På Blocket ligger en annons ut sedan juni 2015 om gymmet säljs igen.

Anledningen till att jag skriver eventuellt en ny ägare är att Jägersro Kraft och Gym AB som står som säljare på annonsen på Blocket inte finns registrerat på Bolagsverket. Annonsen har lagts upp den 1 juni i år. Även om priset på 175 000 kr kan uppfattas billigt ska man komma ihåg att styrketräningsmaskinerna är de samma som när jag arbetade där för 25 år sedan. Ett par nya eller begagnade löparband ska däremot ha inskaffats. Det finns således inget större värde i själva maskiner eller inventarier på detta gym utan det är det så kallade immateriella vad gäller medlemmar som kan ha ett värde.

Tveksam
Frågan är hur många år sedan tillbaka medlemsantalet var mellan 850 och 1100.

Med andra tveksamheter är att man i annonsen skriver ”Vi önskar en snabb affär med hänsyn till gymmets kunder”. Faktum är att gymmet har varit stängt i ett par månader nu och medlemmar har redan börjat träna på andra anläggningar. I samband med att gymmet stängdes har jag fått reda på från tidigare medlemmar att ”ägarna” inte informerat om något och varit icke anträffbar vilket verkar väldig märkligt agerande om man sedan vill sälja gymmet och överlämna ”medlemmarna”. Märkligt är också om en ny ägare tog över från Dean Pehar och att man så tidigt vill sälja gymmet igen. Till saken hör att ägaren som inte betalt ut löner och ersättning till tidigare lärare på Hälsoteket skulle ägna sig åt ”tveksamheter” förvånar ingen men nu är det fortfarande oklart vem det är som desperat försöka sälja gymmet.

Det ska också betonas att det är mycket oklart om vilka företag som på senare tid har haft avtal med gymmet på Jägersrovägen 80 i Malmö. Oftast väljer företag att erbjuda anställda en friskvårdsersättning som kan användas var som helst.

Avtal med primärvårdsklinik och rehab har aldrig funnits även om en läkarmottagning och sjukgymnastikklink finns i samma fastighet. Jag och andra sjukgymnaster har däremot funnits med egen verksamhet på gymmet. En sjukgymnast, Istvan Czasko med egen etablering var anställd av bolaget som drivs av Dean Pehar vilket fram till Istvans pensionering 2013 gav en stadigvarande intäkt till verksamhet och var nog anledningen till att gymmet fortsattes att drivas även när medlemsantalet var mycket lågt.

Malmö den 24 juni 2015

David Aston

Ett svar på ”Nautilusgym säljs igen för andra gången”

  1. Annonsen togs bort från Blocket i början augusti men det finns inget som tyder på att gymmet har blivit sålt eller att någon annan har tagit över driften. Kan hända att hyresvärden nu vill hyra ut lokalen till annan verksamhet nu. På webbplatsen som tillhör hyresvärden, Hemsö, finns lokalen till uthyrning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *