Zebra och diagnostik i medicin

Inom manuell terapi är differentialdiagnostik viktigt och inom medicin myntades begreppet zebra med en hänvisning till att läkare inte först ska tänka på ovanliga eller exotiska sjukdomar utan utgå från det som är vanligast och mest troligt att patienten lider av.

Ett skämtsamt men dock ett bra ordspråk finns:

”När du befinner dig på gatorna i Helsingfors och hör hovslagen klampar så ska du tänka på att det är hästar och inte zebror men när du väl får syn på en zebra då ska du inte tro att det är en förklädd häst”.

Förenklat innebär det att vi manuella terapeuter men även vårdgivare som arbetar med diagnostik ska utgå från det mest troliga men ändå samtidigt vara öppen för det ovanliga inom diagnoser och medicinska åkommor hos våra patienter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *