Ska patienten bara betala för behandlingsresultat?

sedlar

Jag hade en diskussion med en av mina elever som utbildar sig till medicinsk massageterapeut där en av hans patienter inte ville betala för sig efter en behandling med argumentet att behandlingen inte hjälpte. Eleven hade inte givit några garantier för behandlingen vilket är helt rätt. Naturligtvis ska en patient betala för besöket i synnerhet om en undersökning har gjorts.

Idag avstår jag endast ifrån att ta betalt av de få patienter där jag inte påbörjar en undersökning eller behandling vilket kan vara aktuellt om det finns tecken på skada eller sjukdom som inte får behandlas redan i första samtalet.

Det går däremot aldrig att garantera resultat av någon behandling oberoende vem som är terapeut eller vårdgivare. En rad olika faktorer påverkar hur ett behandlingsresultat i slutända blir. Det kan gälla:

– patientens  förväntningar

– vilken typ av besvär patienten lider av

– hur länge besvären har funnits

– vilka underhållande faktorer som finns.

Andra faktorer som inverkar är att vilken diagnos eller bedömning man kommer fram till men sedan vet man fortfarande inte vilken patient som svarar på en viss given behandling.

Generellt sätt får man som patienten se en eller ett par behandlingar som provbehandlingar där resultaten utvärderas. Sedan ska man som patient inte boka upp sig på ett flertal behandlingar hos en terapeut eller vårdgivare med utebliven förändring.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *