Fel att avråda en patient från att söka en kiropraktor

Ibland händer det att jag hör att patientens läkare har avrått patienten från att gå till en kiropraktor. Det må vara hänt att patienter utan medicinsk utbildning har en lekmannaperspektiv på att se på vilken vårdgivare som ska sökas där klyschor som att kiropraktor går man till när man har ont i ryggen men en fysioterapeut går man till när man behöver träna.

ledmanipulation av halsryggen

Man kan däremot absolut kräva mer av en läkare i saklighet och avråder läkaren en patient från att söka en viss yrkesgrupp som kiropraktor visar det egentligen på okunskap då även naprapater och många fysioterapeuter (inklusive jag själv) arbetar med snarlika manuella behandlingsmetoder däribland ledmanipulation. Det är helt enkelt en väldigt stereotyp indelning på olika vårdgivare. Mer korrekt vore att läkaren diskuterar med patienten om en viss specifik behandlingsmetod inte är lämplig för just patientens tillstånd. Det kan handla om ledmanipulation (eller justering som det också kallas) vilket jag tror läkarna egentligen menar när de avråder patienter från att gå till kiropraktorer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *