Motiv att inte ha kortläsare

Får ibland frågor från patienter om de kan betala med kort och nu senast från en tidigare elev som frågat om rutiner vid kortbetalning och kvitto. Därav detta inlägg.

Jag har valt att istället för ta emot kort skicka faktura utan extra avgift och med 10 dagars förfallotid så att patienten kan betala i lugn och ro där hemma. Kontantbetalning går också fortfarande bra.

Bokföringsmässigt blir det inte svårare eller enklare om jag tar emot kontanter eller hypotetiskt kort. Överstiger min omsättning 4 basbelopp från kontant- och kortbetalning (cirka 170 000 kr per år) då ska däremot ett certifierat kassaregister finnas vilket jag har i kliniken.

Det har sedan ingen betydelse om det gäller kontantbetalning och kortbetalning utan ett certifierat kassaregister ska användas. Kvitto ska även ges/erbjudas vid eventuell kortbetalning. Använder man inte ett integrerat och dyrt datasystem som butiker gör blir det alltså två kvitton som ges till kunden vid kortbetalning (ett från kortläsaren och ett från kassaregistret där det sistnämnda räknas som det riktiga kvittot). Nackdel med kortläsare.

Kortbetalning via olika mellanhänder innebär alltid någon transaktionsavgift och vid en del fall även månadshyra av själva kortläsaren. Detta är den största nackdelen med kortläsare där transaktionsavgift upptill 2.75  av finns eller där transaktionsavgiften är lägre men med fördyrande månadsabonemang.

I en del andra branscher förstår naturligtvis syftet med att kunna ta emot kort och jag själv använder mina kort mer och mer i butiker.

Om du jag skickar fakturor eller skulle skriva kontantfakturor så räknas det inte till kontant- eller korthantering och då slipper man ha ett certifierat kassaregister även om omsättning överstiger 4 basbelopp.

Jag har ett kassaregister även om min omsättning från kontanter är ganska liten. Många av min patienter skickar jag faktura till och det har inte varit något problem med betalningen på detta vis.

Kortläsare vill jag inte ha av principiella skäl då jag inte vill gynna företag som agerar mellanhänder av transaktioner. Även om jag rent hypotetiskt skulle ha 5-10 patienter per år som inte skulle betala deras fakturor så kostar en kortläsare mig mer per år. Jag har bara sedan 13 år haft en patient som inte betalt fakturan.

Tack patienter för att ni betalar fakturorna och på så vis behöver jag inte ha en kortläsare.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *