Besök till fysisk rehabilitering och fysioterapi vid förkylningssymtom

Nu när Covid-pandemin är över och restriktioner togs bort så är det precis som innan. Men vad innebär det egentligen? Det innebär om du som har förkylningssymtom begynnande eller övergående så är det fortfarande en pågående infektion. Ingen behandling eller rehabilitering ska då ske men följande anledningar vilket alltid varit aktuellt hos mig:

 • Behandlingseffekt blir svår utvärdera med en pågående infektion.
 • Risk för att infektion utvecklas mer av behandlingar eller rehabiliteringsträning.
 • Risk att andra personer som besöker mottagningen kan smittas vilket även kan vara personer som har nedsatt immunförsvar där en infektion kan blir förödande.
 • Risk för att smitta fysioterapeuten i synnerhet när behandling sker med manuell terapi. Jag som privat fysioterapeut och egen företagare behöver vid eventuell sjukdom boka av andra patienter och de första två veckorna vid en eventuell sjukskrivning får jag som arbetsgivare själv stå för kostnaden.

Folkhälsomyndigheten rekommendera att man stannar hemma vid symtom på luftvägsinfektion, feber eller magsjuka. Sedan kan det tolkas olika att en lättare förkylning inte är ett problem. Men det går inte att veta var den gränsen går så för min del som sjukgymnast har det alltid varit samma regler att besöken ska avbokas även vid lättare förkylning.

David Aston
Leg. Sjukgymnast

2 svar på ”Besök till fysisk rehabilitering och fysioterapi vid förkylningssymtom”

 1. Covid plandemin är ett ekonomiskt-politiskt virus och det har inget med folkhälsa att göra.

  1. Hej!

   Mitt inlägg handlar inte om Covid utan om riktlinjer för patienter med infektioner som såväl innan som efter Covid inte ska komma till min mottagning. Huruvida Covid är folkhälsa eller inte får du diskutera någon annanstans som belyser det ämnet.

   Vänligen

   David Aston

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *