Modern rehabilitering kontra punktinsatser

Det händer ibland att patienter söker mig för en specifik behandlingsmetod som jag har presenterat på denna webbplats. Ibland kan det vara patientens egna åsikter som styr men även att andra terapeuter/vårdgivare har rekommenderat att patienten behöver eller ska prova en specifik behandlingsmetod.

Modern rehabilitering inom fysioterapi handlar inte om att bara utföra punktinsatser utan jag som sjukgymnast gör en medicinsk bedömning om vad som är övergripande motiverat i rehabilitering och behandlingsmetoder för att lindra smärta, minska spänningar eller återfå rörlighet. Det kan vara skiftande åtgärder som behövs (finns oftast flera olika metoder för uppnå samma eller snarlik effekt) men dessa metoder behöver oftast kompletteras med övningar som du även behöver göra själv.

Min medicinska bedömning baseras på din berättelse om dina besvär och min systematiska undersökning av leder, muskler och nerver. Om det sedan handlar om att få igång muskelaktivitet, stretcha en muskler, påverka rörlighet i en led, träna upp kontroll och koordination med mera baseras på vilken diagnos du har. Diagnosen kan vara den medicinska diagnosen som ställts eller ställs av mig men ännu oftare även den funktionsdiagnos som ställs av mig vilket sker utifrån min undersökning av dig.

Anatomin ligger till grunden för mycket av manuell undersökning som jag och andra fysioterapeuter/sjukgymnaster arbetar med.

Det är egentligen ingen skillnad från att när du besöker en läkare så får hen avgöra vilka läkemedel, remiss till annan specialist eller sjukskrivning som är nödvändigt.

Att bara tror att en viss punktinsats är en lösning blir sällan rätt i synnerhet vid mer komplexa problem. I åtanke bör man ha att behandlingsmetoder som är passiva vilket jag arbetar med en hel kan ge symtomlindring och återställa funktion men för att bibehålla funktionen behövs att du som patient är aktiv själv. Här kan det handla om specifika övningar men även mer generell träning.

Min uppgift som sjukgymnast är inte endast att behandla dig utan även utbilda i vad som har hänt ur ett medicinskt sakligt perspektiv och att vägleda i vad du kan göra själv för att bevara din hälsa på ett optimalt vis.

Malmö den 11 februari 2021

David Aston
Ergonom/Leg. Sjukgymnast

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *