Massage på frikort

Nu när jag har varit igång knappt 3 månader med mitt avtal med Region Skåne kommer ibland frågan upp om man kan gå på massage hos mig och nyttja sitt frikort eller betala sedvanlig vårdtaxa 200 kr.

Det längre svaret är att samtliga besök där frikort får användas eller normal vårdtaxa på 200 kr tillämpas är till för patienter med olika grader av fysiska symtom och funktionsnedsättningar. Om en eller flera diagnoser finns eller inte är inte avgörande men är du tämligen frisk och önskar massage för ren avslappning så är det inte sjukvård och inget jag egentligen sysslar med.  Min inriktning är behandling med manuell terapi där massage kan vara en stor del i rehabiliteringen men det kompletteras för det mesta även med andra specifika manuella tekniker och vägledning.

Det kortare svaret är att om jag gör bedömning av dig kan massage för ett medicinskt ändamål absolut ingå i rehabilitering där priset 200 kr och frikort gäller.

Det händer ibland att ett par patienter som redan har fått behandling och avslutat deras rehabilitering hos mig inom ramen för sjukvård vill fortsätta med renodlad massage men då betalar de också 650 kr för detta och frikort gäller inte.

Malmö den 13 oktober 2017

David Aston
Leg. Sjukgymnast

5 svar på ”Massage på frikort”

 1. Hej har gått runt via vårdcentraler och aldrig fått nån riktigt hjälp. Har problem med spända områden sen fästen mm. Nacke skuldror och rygg är värst. Det knastrar och smäller till i nacken och rygg rad känns trångt och o orörligt. Men känner en.enorm lättnad vid massage och beröring. Min fru brukar massera mig här hemma. Vet inte vart jag ska vända mig vill bara få igång nåt orkar inte ligga så här o gå o jobba med denna värk blir så matt. Har haft problem med smärta i bröst ben vid beröring under en längre tid. Känns nästan som det kommer i olika skov ibland mer o ibland mindre. Men vila hjälper mig mycket. Tacksam för svar just nu har jag faktiskt fri kort men står o trampar fattar noll finns massa hjälp o få men ändå står man helt ensam kul NOT .

  1. Hej!

   Du kan beroende var du bor bytta läkare eller vårdcentral om du inte är nöjd med hjälpen du uppenbarligen inte får. I hela Sverige kan du även söka sjukgymnast/fysioterapeut direkt utan remiss. En undersökning och medicinsk bedömning bör ske för att se avgöra vad som kan vara orsaken till dina symtom och om det finns någon behandling eller egenvård som kan hjälpa dig.

   Lycka till!

   David Aston

 2. Hej!Nu skriver jag enbart i eget syfte när det gäller hur man går tillväga om man som massör vill ha ett avtal med Region Skåne.
  Har en vän som är väldigt duktig nämligen och är intresserad av detta. Hur har du gått tillväga?
  Tacksam för svar.

  Mvh Desiree

  1. Hej!

   Jag är sjukgymnast/fysioterapeut med legitimation. Inom ramen för mitt avtal med Region Skåne kan man inte heller komma till mig för bara massage. Jag kan däremot lägga in en del massage utifrån min bedömning som en del av en behandling. Jag erbjuder sedan för en del färdigbehandlade patienter friskvårdande massage men då är det inte via subventionerad sjukvårdstaxa.

   Mig veterligen finns ingen enskild massör eller massageterapeut som har ett eget avtal med någon region. Det kan sedan finnas massörer/massageterapeuter som är anställda i någon form av multidisciplinärt team som har avtal med regionen och inom den verksamheten ger massage. Det fanns en skola i Malmö vars rektor hade som mål att massageterapeuter skulle arbeta inom vården. När man väl frågade lite mer kom det framtill att hon menande att massageterapeuter skulle behandla vårdpersonal vilket inte är något banbrytande.

   Bästa hälsningar

   David Aston

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *