Välja massageterapeututbildning

För många som väljer att söka en massageterapeututbildning som vuxen är valet av skola något som sker under en längre tid från månader till flera år. Impulsiva köp sker antagligen mer vid exempelvis billigare produkter/tjänster. Olika faktorer om utbud av utbildningsprogram, inriktning på skolan, möjlighet att läsa med flexibel eller distansbaserad upplägg, prisbild och rekommendationer kan inverka på valet. Oberoende om målet är att arbeta extra eller på heltid har planen till att utbilda sig funnits ett tag men själva beslutat att välja att skicka in en anmälan till en specifik skola kan ske mer impulsivt.

Tänk på att om skolor använder sig av marknadsföring som störst skola eller unik utbildning så är det inget annat än ren marknadsföring. Var också skeptisk till när skolor informerar om hur god arbetsmarknaden ser ut. Tänk på att ett arbete på en idrottsföreningar kan vara berikande men samtidig är det få föreningar som har så pass god ekonomi att ersättning eller lönen blir speciellt bra. Arbete utomlands kan i en del länder  kräva komplettering av utbildning vilket är bättre att du kontrollerar i förväg om vad som gäller i det land du vill arbete i.

Marknadsföringsmaterial från infomöten som Hälsoteket använde när jag arbetade där. En hel del kan ifrågasättas.

Det finns en utökad rapport från Branschrådet Svensk Massage där man intervjuade flera massörer och där kom man bland annat fram till att massören i genomsnitt var aktiv i 7 år där det fanns massörer som inte överhuvudtaget kom i gång till någon enstaka massör som varit aktiv i 40 år. Men sju år är en relativt kort tid att vara i en bransch och man kan ju spekulera i varför men en tuff ekonomisk tillvaro är säkert en anledning. Skolorna som utbildar massörer och massageterapeuter lyfter normalt sätt inte fram detta. Men titta på Platsbanken på arbetsförmedlingen om hur marknaden egentligen ser ut för massörer och massageterapeuter. Få lediga jobb förutsätter för många att bli egna företagare men allt vad det innebär. Företag väljer också alternativ till exempelvis företagsmassage där en friskvårdspeng får användas av den anställda vilket inte per automatik innebär den anställda väljer att nyttja det på massage. Kontors- och företagsmassören får färre uppdrag och massören som har en klinik måste konkurrera med andra friskvårdstjänster.

Själv valde jag att utbilda till massör 1993 ganska impulsivt med målet att få ett betyg i att jag hade läst anatomi och fysiologi. Intresse för själva massagen var då minimal från min sida. Jag arbetade som gyminstruktör när utbildningar till personlig tränare inte existerade och såg möjligheten att få mina kunskaper i anatomi och fysiologi dokumenterade. Men den terapeutiska biten tilltalande mig mer och mer vilket slutligen några år sedan att börja studera till sjukgymnast.

Jag har på min webbplats skrivit om tips för blivande massageterapeuter. Med bakgrund att utbildningarna idag som är privata oftast kostar flera tiotusen kronor då får man se det som ansenlig investering. Välj utbildningsprogram med både hjärna och hjärta. En del saker ska du som potentiell elev kontrollera innan.

Generellt sätt kan det blir en dyr historia om man vill byta skola då det sällan är samma kursplan som följs på olika skolor. Oftast måste man komplettera till en kostnad för att hoppa in en annan nivå på en annan skola.

Tänk även på att skolor sällan betalar tillbaka något vid avhopp utan skolor kräver full betalning. Hälsoteket som jag arbetat på i över 10 år gick till och med gick till rätten och har vunnit eller kommit till förlikning så att tidigare elever blivit tvingade att betala även om de inte fullföljt deras utbildning. Ångerrätt gäller inte vid för sena avhopp. Hälsoteket har också varit det enda skolan inom Branschrådet Svensk Massage som via bakomliggande bolag Nordic Hälsotek (organisationsnummer  556506-7955) har ärenden där ägaren har valt att gå vidare till rättegång mot elever (läs kunder). Samma ägare, Dean Pehar, väljer att driva skolan Hälsoteket sedan årsskiftet 2014/2015 via Optimalgruppen AB då Nordic Hälsotek AB har försatts i konkurs våren 2015 då det har funnits flera fordringar inklusive löner till en del anställda som man inte betalt ut. Detta är naturligtvis ett tveksamt beteende och höjden av dubbelmoral av ledningen på Nordic Hälsotek AB som drivit massageskolan Hälsoteket från 1994 till 2014.

Övriga massageskolor som säkert också har haft elever med sena avhopp har nog inte valt att gå vidare med stämningar alternativt har skolan från början inte haft specialavtal för avbetalning utan kreditinstitut har skött hela biten med avbetalning. Tänk på att väljer du som elev avbetalning som förmedlas av exempelvis GE-Money Bank, Wasa Kredit, Human Finans så kommer du antagligen oberoende om du fullföljer utbildningen eller om skolan går i konkurs vara betalningsskyldig. Kontrollera därför skolans bakgrund och utgå inte bara vad som står på skolans webbplats.

David Aston

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *